Hlavní obsah

Naši sousedé přišli o jednu z nejlepších atletek

Vídeň

Ve věku pouhých 57 let zemřela jedna z vůdčích osobností rakouského sportu, běžkyně a triatletka Carina Lilge-Leutnerová. Velké množství závodů vyhrála, získala několik desítek mistrovských titulů, ale její poslední a nejtěžší soupeř byl nakonec silnější. Atletka zemřela po těžké nemoci a několika komplikovaných operacích po boku své milované dcery.

Foto: facebook C. L.-Leutner

Carina překvapivě vítězí ve své domovské Vídni na maratonské distanci.

Článek

Carina Lilge-Leutnerová udávala tón v rakouském běhu a triatlonu po dlouhá tři desetiletí. Veřejnosti se naposledy oficiálně představila jako čestný host vídeňského Vienna City Marathonu 2017, kam ji organizátoři pozvali u příležitosti 30. výročí jejího prvního vítězství v tomto závodě. S běháním ale začala v roce 1984 až jako 24letá, kdy se svým bratrem absolvovala svůj první závod, tehdy ještě jen v teplácích a obyčejných keckách. Závod měřil deset kilometrů a Carina byla schopná jej zaběhnout za čas kolem 40 minut. Bylo jasné, že dosáhne-li takových výsledků s tréninkem obnášejícím několikrát týdně se na půl hodinky proklusat v parku, přinese řádný trénink znamenité výsledky.

Už příští rok nastupuje Carina do svého prvního atletického klubu a v říjnu 1985 absolvuje svůj první maraton v Grazu. Současně s veřejným závodem probíhají také mistrovství republiky, ale funkcionáři ji do mistrovského klání nepřihlašují, protože si jsou téměř jistí, že celou vzdálenost ani neuběhne. Ona se však už po 2 hodinách, 55 minutách objevuje v cíli bez větších známek únavy. Pokud by byla přihlášená, skončila by tenkrát na 2. místě jako vicemistryně Rakouska. Carininých výkonů si všímá Josef Steiner, který si ji bere jako trenér pod svá křídla. V dubnu 1986 spolu běží vídeňský maraton. Carinin čas je 2:42:28 a ona obsazuje celkové třetí místo.

„Bylo jistě velkou chybou, že jsem ve svém životě po tak dlouhou dobu stavěla výkonnostní sport na první místo," řekla Carina Lilge-Leutner krátce před svou smrtí.

Brzy nato se Carina Lilge-Leutner stává profesionální závodnicí a v říjnu téhož roku odlétá na maratón do Chicaga. 26. října, na den rakouského národního svátku běží čas 2:37:09 a vylepšuje rakouský národní rekord o dvě minuty (po dvou letech tréninku!). O rok později vítězí i na svém domácím Vienna City Marathonu a na dlouhá léta (až do roku 2009) zůstává první a také jedinou Rakušankou, které se kdy podařilo tento prestižní závod vyhrát. Následovalo množství výher a titulů. Mezi nejzajímavější z nich patří ty z běhůna 10 000 metrů absolvovaných několik málo měsíců po narození dcery.

Za celou svoji kariéru nasbírala Carina Lilge-Leutner přes tři desítky mistrovských titulů a její národní maratónský rekord zůstal po dlouhých 14 let nepřekonán. Carina dělala vše naplno a se stejnou vervou také bojovala proti dopingu ve sportu, což ji mnohdy znesnadňovalo situaci na oficiálních místech. Se svými pouhými 164 centimetry a 43 kilogramy dosáhla téměř všeho, po čem toužila. Jen jediný její sen zůstal nesplněn ‒ běžet olympijský maratón. Ale možná v jejích snech bude dál pokračovat dcera Lisa-Maria. Už nyní má podobně jako její matka v Rakousku nasbíráno přes 30 mistrovských titulů a rekordů.

Reklama

Související témata: