Hlavní obsah

Nečekaná chyba rozhodla o světové raritě. Pak přišly jen omluvy

Praha

Půlmaratón v Bangkoku se zapíše do historie. Žádné překonání světového rekordu ale nečekejte. Organizátoři trati, která má za normálních 21 kilometrů a pár metrů, si připsali smutný rekord, který překvapil, mnohé běžce rozzlobil a unavil. Trasa byla na neděli vyměřena tak, že byla nakonec o téměř sedm kilometrů delší.

Foto: Facebook: Copenhagen Half Marathon

Ilustrační foto: Někdy se můžete chystat na půlmaratón, ale pásmo v rukou organizátorů určí jinak.

Článek

Závod, který se konal v neděli, se stal historickým z důvodu chybného měření. Trať měla dvě kola, ale běžci si v každém protáhli své měření s časem nevědomky o více než tři kilometry. Obrátka byla posunuta o pár kilometrů.

Hněv závodníků se začal šířit na sociálních sítích, thajská běžecká asociace, která byla jedním z organizátorů, se podle serveru theguardian.com, přiznala v pondělí. „Asociace se omlouvá za chybu, v budoucnosti se to už nestane," kál se viceprezident Songrakm Kraison k závodu, který měřil téměř 28 kilometrů a byl o třicet procent delší než měl být. Co by se stalo, pokud by se běžel v neděli maratón? Běžci by se možná dočkali šedesáti kilometrů.

Co bude za rok?

Přesto se našli běžci, kteří tento půlmaratón vzali i s humorem, někteří ale ne. „Směšné." „Opravdu masivní výpočet." „Neuvěřitelně nebezpečné pro běžce, kteří trénovali jen na půlmaratón." Další se nebáli označit tento půlmaratón jako - super půlmaratón. Našli se i tací, kteří tuto sportovní událost brali jako vedlejší produkt inflace. „Startovné bylo pro letošní rok zvýšeno, tak jste dostali i více kilometrů."

Pomýlení netajila ani atletická asociace Thajska, která na akci dohlížela, také přiznala politování. Generální sekretář Surapong Ariyamongkol už probíral s organizátory tento omyl. Co bude za rok? Dostanou závodníci o pár kilometrů méně?

Reklama

Související témata: