Hlavní obsah

Nejzmrzlejší kontinent slavil rekord. Čech šlape vítězi na paty

Punta Arenas

Zatímco ještě poměrně nedávno bylo něco takového předmětem vášnivých debat excentrických jedinců u rodinného krbu a jen málokdo přešel od nápadu k jeho úspěšné realizaci, dnes už na to máme firmu a byznys. Každý, kdo je ochoten zaplatit zhruba milión korun, to může také zkusit. Řeč je o sedmi maratónech na sedmi různých kontinentech za jeden jediný týden. Další ročník této šílenosti je tu ‒ pod českou vlajkou se s nejtvrdšími závodními podmínkami pere ostřílený borec Petr Vabroušek. Hned první den mohl závod slavit kontinentální rekord.

Foto: facebook WMC

Náš Petr Vabroušek v cíli

Článek

Michelovi Wardianovi ze Spojených států amerických se hned první den závodního týdne podařil nejrychlejší čas v maratónské historii na nejzmrzlejším kontinentu světa. V Antarktidě zaběhl i přes nízké teploty klesající pod ‒20° C a v silném větru maratónskou vzdálenost pod tři hodiny, konkrétně za 2:54:54.

Zvítězil tak mezi třiatřiceti soutěžícími v rámci World Marathon Challenge. WMC sestává ze sedmi maratónů na sedmi kontinentech v sedmi po sobě následujících dnech. Guinness rekordy dosažené na sedmi různých kontinentech neregistruje (asi nedostal pořádně zaplaceno) a mezinárodní atletická asociace IAAF oficiálně neuznává antarktické rekordy (zřejmě má problém se zcela přesným naměřením trati na sněhu a ledu), nicméně Wardianovi toto prvenství hned tak někdo neodpáře.

WMC se účastní také americký rekordman na půlmaratónské i maratónské trati Ryan Hall. V prvním dni skončil na páté příčce. Pro nás není bez zajímavosti, že do celého projektu vnáší českého bojovného ducha náš ostřílený triatlet Petr Vabroušek, ve svých kruzích zvláště ceněný za schopnost uběhnout po čtyřech kilometrech ve vodě a 180 kilometrech na kole maratón v čase kolem 2 hodin a 40 minut. V Antarktidě doběhl na skvělém druhém místě za Wardianem s časem 3:05:27.

World Marathon Challenge začíná v Antarktidě, pokračuje maratónem v čilském Punta Arenas, Miami, Madridu, Marrákéši, Dubaji a v Sydney. Projekt tak končí tuto neděli.

VÝSLEDKY 1. ETAPY
MUŽI
1. Michael Wardian (USA) 2:54:54
2. Petr Vabroušek (Česká republika) 3:05.27
3. Luke Wigman (Velká Británie) 3:09:42
4. Alex Brazier (Velká Británie) 3:25:27
5. Ryan Hall (USA) 3:26:31
ŽENY
1. Silvana Camelio (Chile) 4:14:10
1. Nahila Hernandez (Kuba/Mexiko) 4:14:10
3. Guoping Xie (Čína) 4:23:50
4. Carolina Izurieta (Chile) 4:46:23
5. Georgina Acons (Velká Británie) 4:52:25

Reklama

Související témata: