Hlavní obsah

Nerovný souboj! Útok šelmy odrazil nejvěrnější přítel, běžci zachránil život

Reid Roberts je 46letý učitel se zálibou v trail runningu, která se mu stala málem osudnou. Život mu doslova a do písmene zachránilo nasazení jeho věrného čtyřnohého přítele. Oblíbený trénink se snadno mohl stát osudným. Uplynulo jen pár okamžiků od chvíle, kdy pedagog zaparkoval své auto, když nečekaně zaútočila samice medvěda černého v doprovodu dvou mláďat. Nebylo to první Robertsovo setkání s medvědy v těchto místech. Nikdy však nedošlo k útoku. Roberts přežil, jeden mrtvý však na místě útoku přeci jen zůstal.

Foto: facebook R. Roberts

Reid Roberts měl velké štěstí. Zachránil ho pes.

Článek
Fotogalerie

Krátce po vyběhnutí do lesů nedaleko místní univerzity v doprovodu svého věrného přítele psa Pacera spatřil Roberts medvěda černého. „Medvědice baribala přešla ihned do útočného režimu, nebyl čas na žádné triky. Zafixovala mě pohledem se skloněnou hlavou a vyrazila. Ani nevím, jak jsem se ocitl na zemi. Předními tlapami mě drásala a já se její útok snažil odrazit nohama. Naštěstí Pacer ihned zasáhl, zuřivě kousal a štěkal," vylíčil v krátkosti nejvypjatější moment samotný běžec.

Medvědice se po psovi krátce ohnala, pak se ale vrátila zpátky ke zraněnému Robertsovi. Pes znovu zaútočil, tentokrát ještě razantněji. Napodruhé se Pacerovi podařilo medvěda odlákat a Roberts měl chvilku, aby se s rozdrápaným tělem ukryl za stromem. Medvědice pronásledovala psa, napadený běžec využil příležitost a přivolal si záchranu. Na místo dorazil i trail runnerův přítel.

Pes nebyl k nalezení. Medvědici museli správci parku usmrtit. (V Severní Americe většinou platí, že divoký medvěd napadnuvší jednou člověka musí být utracen.) Medvíďata převzala do péče záchranná stanice. Border kolie byla nakonec nalezena v domě Robertsova přítele, asi dva kilometry od místa střetu. Samotnému běžci přibylo na těle šestnáct stehů a po pár dnech v nemocnici byl propuštěn do domácího ošetření. Čeká ho ještě několik léčebných antibiotických kúr, ale sám se už velmi těší, až zanedlouho vyrazí na téměř dvousetkilometrový trailový závod.

Reklama