Hlavní obsah

Neskutečných 10 za 10 pod 3: Svět zná dalšího masochistického šampióna

Usměvavý hubený muž Adam Holland už je nějakou chvíli Pan Někdo. Ve své vlasti Velké Británii se stal mužem s nejvyšším počtem vítězství v maratónech a ultramaratónech. To jej řadí mezi Top 5 závodníků celého světa. Ze tří stovek běhů, na něž nastoupil, dokázal více než 120 z nich vyhrát. V téměř polovině rozdrtil veškerou konkurenci! Nedávno ovšem překvapil také svým šíleným projektem „10 za 10 pod 3“.

Foto: facebook A. Holland

Britský šampion: Za královnu a pro radost!

Článek

Řeč je o maratónech. Kdo někdy běžel oněch 42,2 kilometrů, začíná tušit. Ano, téměř nikdo si nedokázal představit, že je možné v deseti dnech po sobě skvěle zaběhnout deset maratónů. A tím „skvěle" je myšlen výsledný čas pod tři hodiny. Devětadvacetiletý Brit se stal v této obskurní disciplíně absolutním světovým mistrem. Předchozího držitele rekordu se mu poštěstilo převálcovat o téměř hodinu a čtvrt v celkovém načítaném čase.

Kdo někdy toužil po maratónu s výsledným časem pod tři hodiny a poctivě se na něco takového připravoval, ví, že tady už končí veškerá legrace. Dlouhé měsíce téměř dennodenní trénink, poctivá příprava, úprava stravy, regenerace, vícefázové tréninky... a nakonec přichází životní výkon. Kdo z nás si ale dokáže představit, že podává životní výkony deset dnů po sobě? „Je to velká věc," usmíval se Adam Holland před novináři. „Podařilo se mi odkrojit [z předchozího rekordu] mnohem víc času, než jsem sám čekal," přiznal upřímně.

Jeho průměrný čas na každý z deseti po sobě následujících maratónů byl 2 hodiny, 51 minut, 44 vteřin. Celkový čas všech deseti maratónů dohromady tak obnášel 28 hodin, 37 minut, 20 vteřin. Úctyhodný výkon. Úplné začátky ale nevypadaly v Adamově případě nijak zvlášť slibně. Brzy se to však otočilo. „Začal jsem běhat na škole, kde jsem měl pár kamarádů, kteří běhali. Nebyl jsem v tom nijak dobrý, ale začal jsem se zlepšovat a kamarádi postupně odpadávali," popisuje situaci sám hvězdný atlet.

Je jedním z mála velmi úspěšných běžců, kteří mají vynikající výkony, ale nijak se za nimi nehoní. „Miluji běhání. Na závodech se potkávám s těmi samými lidmi, takže tam chci být, abych viděl své přátele, to je na tom zábavné," říká Adam a skromně ani nedodává, jak dlouho na své kamarády musí kolikrát v cíli čekat.

Dokázali jste uběhnout maratón za 3 hodiny a méně?
Ano.
8,7 %
Na tento můj výkon svět ještě čeká.
21,1 %
Ne, a ani se o to nepokusím.
70,2 %
Celkem hlasovalo 1151 čtenářů.

Reklama