Hlavní obsah

Nestárne. Zažila olympiádu, Ironmana, nejtěžší boj podstoupila až v 52 letech

Praha

Zažila ve sportu hodně. Bojovala na olympiádě, ví, jak chutná mistrovství světa v crossu, její tělo zakusilo i Ironmana. Peklo ale zažila Colleen De Reucková až ve svých dvaapadesáti letech v Jižní Africe. Dostala chuť na nejstarší a nejmasovější ultramaratón na světě. Přes bolest uspěla na Comrades Mararhonu, který měří 89 kilometrů. Dokončila jako sedmá žena, svoji věkovou kategorii vyhrála o 84 minut!

Foto: Runners World

Colleen De Reucková v akci. Málo běžkyň zvládlo takové akce jako ona.

Článek

Od roku 1992 do roku 2004 stihla olympiády, běhala deset kilometrů a maratón. Dvakrát se dostala na stupně vítězů na mistrovství světa v crossu, vyhrála maratón v Berlíně, na Honolulu.

Až v její rodné Jižní Africe poznala nepoznané - 89 kilometrů zvládla za 06:50:21 hodiny. Ve věkové kategorii 50-59 neměla konkurenci. „Byla to nejnáročnější akce, jaké jsem se kdy účastnila," citoval běžkyni server runnersworld.com. I přesto dodala. „Bylo to ještě lepší, než jsem si představovala."

De Reucková vyrůstala v Jižní Africe, v roce 2000 se stala občankou USA. Stále drží jihoafrický maratónský rekord s časem 02:26:35. Na slavný Comrades Marathon už zavítala mnohokrát, ale jen v roli diváka. Podporovala svého otce, ten zažil na vlastní kůži tuto výzvu patnáctkrát, mladší bratr desetkrát, starší bratr má sedm startů. Ona si připsala své poprvé tento rok.

Výhra jako bonus

„Byla jsem v dobré kondici, myslela jsem si, že tento rok bude dobré zkusit Comrades, protože ho mám na svém seznamu," přiznala zkušená běžkyně, která před čtyřmi lety zkusila také poprvé triatlon. Loni v říjnu si dala druhého Ironmana, svoji věkovou skupinu ovládla. „Vítězství byl bonus. Mým cílem bylo být první pětce v mé věkové skupině. Nejsem tak dobrá na kole. To trvá několik let, než tohle zvládnete," řekla tehdy po výhře.

Od té doby si dala od triatlonového tréninku pauzu, ale brzy se chce zase vrátit, protože v červenci má další v plánu. Výhodou této sportovkyně je, že přistupuje k tréninku s rozmyslem, přemýšlí, dobře regeneruje, navíc ji patrně byla do vínku dána sportovní dlouhověkost. Ačkoli ji je dvaapadesát let, seznam mámy dvou dětí nekončí. „Čekám, že si zaběhnu maratón se svou dcerou Tasmin, které je dvacet let."

Závodu v Jižní Africe se účastnil i český ultramaratónec Daniel Orálek, který skončil na 163. místě, když do cíle dorazil za 6 hodin a 49 minut. „V polovině mi došla energie. Nebylo mi moc dobře a nemohl jsem jíst. Za celý závod jsem si dal jenom tři gely, což je na téměř devadesáti kilometrech málo. V druhé půlce jsem se musel spokojit s vodou a trochou coly," řekl o závodě český běžec.

Reklama

Související témata: