Hlavní obsah

Ořechy jsou zabijákem nemocí, ale pozor, je tam háček!

Londýn

Podle studie uveřejněné v magazínu BMC Medicine jsou čerstvé ořechy jedním z nejzdravějších jídel vůbec. Potvrdilo se to na více než 800 000 tisících účastníků výzkumu. Ořechy mají široké spektrum účinků a dokážou nás ochránit před celou řadou nejrůznějších nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Stačí trocha denně a zdraví je pojištěno!

Článek

Už pouhých 20 gramů (tedy pětina běžně prodávaného balení v pytlíčku) ořechů konzumovaných denně zredukuje riziko onemocnění na některou ze závažných srdečních chorob o 30 %, riziko rakoviny o 15 %, cukrovky o celých 40 % a na polovinu vám sníží pravděpodobnost, že zemřete na respirační onemocnění.

„Narazili jsme na zásadní snižování rizik týkajících se onemocnění nejrůznějšími druhy chorob. To je vcelku mohutný dopad na tak malou složku našich jídelníčků," shodují se autoři studie. Zároveň ale dodávají: „Pokud sníte ořechy pražené a solené, jejich nepříliš stabilní tuky [které mají pro léčebné působení zásadní význam] se ve skutečnosti přemění na něco, co tělu zrovna neprospívá. To povede minimálně k ukládání tuku v těle. Pokud ale budete ořechy jíst syrové, tělo snadno zužitkuje esenciální tuky, které mají výrazně pozitivní vliv na lidské zdraví."

Například u nás asi nejznámější ořech vlašský se konzumuje už od dob mladší doby kamenné. Ořechy obecně obsahují velmi vysoké procento tuků, proteinů i malé množství sacharidů. Jsou tak pro běžce, ale i jiné sportovce naprosto ideální potravinou. Vlašský ořech se může pochlubit vysokým podílem omega-3-mastných kyselin, které mají kromě uvedeného i příznivý účinek na rozvoj mozku u dětí. Všechny ořechy jsou bohatou zásobárnou energie. Není v nich nouze ani o vitamín E či o vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, hořčík, měď či zinek. Celkově mají pozitivně působit i na lidskou psychiku.

Reklama

Související témata: