Hlavní obsah

Ošlehaný voják triumfoval tam, kde tisíce let nepršelo

Santiago de Chile

Sušší místo byste na naší planetě hledali marně. Poušť Atacama s průměrným srážkovým úhrnem jednoho milimetru za rok a místy, kde lidé a jejich hydrometeorologické stanice nikdy nezaznamenaly ani kapku deště, se stala už počtvrté němým a krutým svědkem extrémních mezinárodních závodů.

Atacama Marathon

 
Článek

Volcano Marathon, odehrávající se minulou sobotu v Chile, letos vyhrál Brit Luke Wigman. Ačkoli před startem tvrdil, že nemá přesný plán a šťastný bude, když závod vůbec přežije, vytrvalec z ostrovního státu přesto hladce zvítězil. Wigman je vysloužilý voják, účastnil se mimo jiného i operací v Afghánistánu. Přesto neváhal uznat, že Volcano Marathon pro něj byl zatím jeho největší výzvou. „Je to ta nejhorší věc, jakou jsem kdy běžel. Znovu bych to neudělal, ani kdyby mi za to zaplatili," říkal už jako vítěz v cíli s úsměvem na rtech.

Volcano Marathon je nejvýše položeným závodem svého druhu na světě. Poušť Atacama sahá až do výšek kolem 5000 metrů. Startuje se v nadmořské výšce 4 475 metrů. A řídký vzduch na těchto místech nutí organizátory také k tomu, aby pro všech 24 vyvolených účastníků masochistického zájezdu měli v pohotovosti doplňkový kyslík pro případy nouze.

Nedostatek kyslíku ale nebude jedinou věcí, která závodníkům doslova vyrazí dech. Naskytnou se jim také úžasné pohledy na neopakovatelné scenérie nejméně deseti různých sopek. Syrovost trati závodu dokresluje i fakt, že občerstvovací stanice jsou pouze tři. Na 10. a 30. kilometru. Další je přesně uprostřed trati. Cíl je ve výšce 3 603 metrů nad mořem a v době závodu tam panovaly teploty kolem 25 °C.

Vítězný čas obnášel 4 hodiny, 38 minut a 37 vteřin. Ženskou kategorii ovládla chilská vytrvalkyně Andrea Lopezová s časem 5 hodin, 13 minut, 48 vteřin.

Reklama

Související témata:
Srážky