Hlavní obsah

Posilujte záda a hluboký stabilizační systém, vyplatí se to

Praha

Moderní člověk se vyznačuje tím, že jej každou chvíli něco bolí. Záda a krk bývají jednou z nejčastějších příčin. Proč tomu tak je? Stále sedavější způsob našeho života zádům moc nepřeje. Některé svalové skupiny držící náš trup ve správné vzpřímené poloze máme přetížené, některé naopak ochabují. Také běžci vystavují svá těla poměrně jednostranné zátěži a i oni by měli věnovat svým zádům zvýšenou pozornost. Jaká kompenzační cvičení jsou nejlepší na záda? Sestavili jsme přehled toho nejzajímavějšího.

Foto: mizuno.com

Záda i zbytek těla si určitě zaslouží naši pozornost.

Článek

Crunning

Zajímavá forma posílení i opomíjených svalů trupu představuje jednoduché, ale u nás nepříliš známé cvičení. Crunning je spojení running (běhu) a crawling (plazení). Jinými slovy jde o běh po všech čtyřech. Tento sport zapojuje svaly celého těla a je tak výborným prostředkem na zpestření tréninku i zpevňování opomíjených partií včetně hlubokého stabilizačního systému. Není bez zajímavosti, že se naše redakce tomuto sportu věnovala dávno předtím, než o něm v Americe vůbec začali uvažovat.

CrossFit

Sport, s nímž jste se na našich stránkách už také setkali, je dnes velmi populární. Kombinuje v sobě prvky vzpírání, kardio cvičení a cviků s vlastní váhou tak, aby bylo opět zapojeno celé tělo. Krátké intenzivní tréninky mohou sportovce rychle přivést na hranici možností. Při crossfitu za krátkou dobu spálíte hromadu kalorií a svůj stabilizační systém určitě nenecháte zahálet.

Rebounding

Rebounding je další disciplínou s prapodivným názvem, za níž se ovšem neskrývá nic jiného než cvičení na trampolíně a s trampolínou. Nejrůznější druhy hopsání, poskakování, rotací i jiného využívání nestabilního povrchu trampolíny přispívá k rozproudění krve, aktivaci i jinak méně zapojovaných svalových skupin a procvičení snad všech kloubů v těle. Výhodou trampolíny je, že i přes svou fyzickou náročnost nezatěžuje příliš klouby a naopak svými vibracemi přispívá k jejich lepšímu promazávání. To samozřejmě platí i o páteři.

Smovey

Trénink smovey je další skvělou alternativou, jak dát tělu nové a neotřelé podněty. Představuje fyzickou námahu doprovázenou jemným provibrováním celého těla. Toto cvičení je spojeno se speciálními pomůckami ve tvaru kruhů z trubic s žebrováním. Uvnitř každé trubice, která se drží v rukou, je ukryto několik volných ocelových kuliček. Jak se při cvičení s kruhy nejrůznějším způsobem kýve, houpe a švihá, kuličky se uvnitř kruhů pohybují a žebrování trubic způsobuje jejich jemné vibrace přenášené dále do kloubů celého těla.

Dalšími skvělými pomocníky v péči o záda i celý core jsou určitě TRX, pole dancing (tanec na tyči), flexi bar nebo i klasické kolečko na posilování trupu, zapomenuté a teď opět objevené mezi vykopávkami.

TIP NA ZÁVĚR
• U všech druhů tréninku platí, že nikdo učený z nebe nespadl. Je proto vždy (zvláště když se jedná o páteř) nutné začínat opatrně a pozvolna. Jeden velice náročný trénink týdně napáchá většinou více škody než užitku. Posílení žádoucích svalových skupin mnohem lépe docílíte častým a pravidelným tréninkem, který zpočátku určitě nemusí být nijak náročný. Mnohem důležitější je pravidelnost. Při opatrném a velmi pozvolném zvyšování zátěže docílíte daleko lepších výsledků.
• Vždy pečlivě sledujte reakci vlastního těla na daný cvik. Bolest signalizuje, že něco není v pořádku. Pokud si nejste určitým tréninkem jisti, konzultujte jej s odborníky, případně se svým lékařem.

Reklama

Související témata: