Hlavní obsah

Přežil pumový útok v Bostonu. Postavil se osudu. Dostala ho nemoc

Boston

Když před dvěma lety explodovaly dvě bomby v cílovém koridoru bostonského maratónu, stál nedaleko epicentra jednoho z výbuchů. Kevin White přišel fandit běžcům i se svými rodiči. Jeho samotného zasáhlo několik hřebíků a kuliček z ložisek, kterými teroristé naplnili tlakové hrnce, než je v davu lidí odpálili. Jeho matce zlomily šrapnely chodidlo a ruku. Otec byl na noze zraněn tak těžce, že mu musela být amputována. Kevin White se na místo neštěstí několikrát vrátil. A nebyl sám.

Foto: Greg Hill Foundation

Kevin White jako by do běžecké komunity odjakživa patřil.

Článek

V dubnu 2013 se v jeho srdci zrodil běžec. A ne ledajaký. Kevin se rozhodl traumatizující zážitek přetavit do něčeho pozitivního. Když nadešel den dalšího maratónu v Bostonu, postavil se na start 42kilometrové trasy s ostatními běžci. Myslel to vážně. Jakmile se dostal z nejhoršího, začal poctivě trénovat se skupinou charitativních běžců. Jeho cíle nebyly malé. Svůj první bostonský a zároveň první maratón vůbec zvládl loni. Letos se na start postavil znovu.

Ačkoli tvrdě pracoval na své výkonnosti, před očima své velké cíle, dokázal myslet i na jiné. On sám sesbíral prostředky v celkové hodnotě 30 000 dolarů ve prospěch nadace starající se o oběti tragédií. Stejná nadace před dvěma lety podpořila také jeho rodinu.

Minulé pondělí vstoupila do života Kevina Whitea další tragédie. Podléhá náhlé a zákeřné chorobě pouze dva dny po tréninkovém přípravném běhu na svůj třetí maratón v Bostonu. Jeho přátelé i on věděli, že není běžcem od přírody. Co mu však chybělo na vrozeném talentu, dokázal dohnat silou ducha a disciplínou. Jeho trenér měl jasno: „Nikdy jsem nepochyboval o tom, že Kevin dokončí jakýkoli maratón. V životě už zvládl mnohem víc nástrah, než je mu jakýkoli maratónský běh schopen připravit."

Ani na příští rok neměl Kevin malé cíle ‒ chtěl zlepšit svůj maratónský čas o půl hodiny. Jeho pozemské sny už ale navždy přervala zrádná nemoc. Kevin White však nepřestává pomáhat. Jeho kluboví spoluběžci, ale i neznámí lidé nyní běhají na jeho počest a vybírají prostředky pro stejnou nadaci jako on. „Kevin byl vždycky hodně pozitivní, podporoval lidi okolo sebe. Vím, že máme jeho tichou podporu i teď," shrnuje své pocity jeden z jeho truchlících běžeckých přátel.

Reklama

Související témata: