Hlavní obsah

Prodali jsme milión bot z odpadu, chlubí se firma

Světový výrobce sportovního vybavení oznámil, že se mu podařilo splnit svou výzvu a za rok 2017 skutečně prodal jeden milión párů běžecké obuvi vyrobené z plastového odpadu nalezeného v oceánech. Spolupráce komerčního producenta a neziskové organizace tak slaví velký úspěch. Jak bude tažení proti znečišťování oceánů lidskou činností pokračovat?

Foto: Profimedia.cz

Pomohou běžecké boty s řešením znečištění oceánů?

Článek

Vše začalo už v červnu 2016, kdy německý sportovní gigant Adidas oznámil svůj záměr a společně s prvními prototypy předstoupil před veřejnost se svou vizí vyrábět kvalitní sportovní vybavení z odpadu, který hyzdí oceány a který představuje pro vodní život závažné ohrožení. Nové boty měly vznikat z plastových lahví nalezených v oceánech a z nelegálních rybářských sítí.

Výrobce společně s Parley for the Oceans, environmentální organizací zabývající se znečištěním oceánů jakožto „nejdůležitějšího ekosystému naší planety" oznámil splnění společného cíle. Jeden milión párů modelu UltraBoost našel v loňském roce své zákazníky. V každé krabici na majitele čekalo jedenáct plastových lahví nalezených ve vodách světových oceánů přeměněných v moderní běžecké boty.

Pročištění světových vod tak dostalo další rozměr, když zrecyklované odpadky začaly lidem pomáhat najít alespoň část smyslu svého života ve zdravém pohybu. Snad si majitelé této novinky nevyhodnotí celou záležitost po svém a „nezrecyklují" své boty naopak tím, že je po dosloužení nevhodí do nejbližšího vodního toku.

 

Avoid. Intercept. Redesign. Three words, one solution. #UltraBOOST x #adidasParley

Příspěvek sdílený adidas Running (@adidasrunning),Čen 4, 2017 v 8:51 PDT

Podle zprávy Organizace spojených národů se každý rok do oceánů dostává přes osm miliónů tun plastů. Ještě větší problém představuje rozpad odpadu na mikročástice. Mikročástic plastů je už dnes v oceánech 500krát více než hvězd v naší galaxii. Plastový odpad zabíjí každý rok milióny živočišných obyvatelů oceánů a podle nejnovějších odhadů bude do roku 2050 v oceánech více plastů než ryb.

Co si myslíte o výrobě maratónek z recyklovaného plastu?
Je to dobrý nápad, aspoň se trochu pomůže přírodě.
89,2 %
Je to jen kapka v moři v boji se znečištěním. Podpora další produkce není řešením.
7,2 %
Nevím, co si o tom mám myslet.
3,6 %
Celkem hlasovalo 1481 čtenářů.

Reklama