Hlavní obsah

Půlmaraton Český ráj: Dobývání hradu Kost

Branžež

V neděli 20. září proběhl první ročník Eleven půlmaratónu Český ráj. Pořadatelé mají na svém kontě i takové závody jako je Hradecký půlmaratón, Křížová desítka a další, takže kvalita pořadatelského servisu byla zaručena. Kromě samotného závodu jste si zde mohli vyzkoušet i běžeckou obuv Salming či projet se na koloběžkách českého výrobce Kostka.

Foto: Martin Lukeš, Sport.cz

I přes komornější ladění závodu vládla skvělá atmosféra.

Článek
Fotogalerie

Jako základna veškerého dění byl vybrán Kemp Peklo, který se rozprostírá na břehu Komárovského rybníka v obci Branžež – Nová Ves, zde také od 10 hodin probíhaly dětské závody. Za příjemného běžeckého počasí byl pár minut po poledni odstartován hlavní závod Eleven půlmaratón Český ráj a společně s ním i závod na 11 km. Obě výborně značené trasy vedly krásnou přírodou Českého ráje a až na výjimky stále po lesních cestách. Pravda, díky podloží v Českém ráji také dost často po písčitých cestách.

Žižkovi se to nepovedlo, nám ano!

Vrcholem pro běžce hlavního závodu mělo být to, co se podle pověsti za dob husitských válek nepovedlo ani samotnému Žižkovi ‒ zdolat hrad Kost! To se skutečně vydařilo a nádvořím hradu proběhlo 385 běžců a běžkyň, samozřejmě za povzbuzování překvapených návštěvníků hradu. Do cíle tou dobou zbývalo posledních pár kilometrů. Do cíle kromě půlmaratónců šťastně dorazil i 101 účastník jedenáctikilometrového zápolení.

Osmdesátník řádí!

Před vyhlášením výsledků byla na programu rychlá tombola, jejímž hlavním tahákem byl víkendový pobyt pro dvě osoby v rakouských Alpách. Samotné vyhlášení proběhlo nedlouho po závodě a za svou námahu byli odměněni běžci a běžkyně v mnoha kategoriích. Za zmínku určitě stojí výkon Víti Jantsche, který v sobotu oslavil 80. narozeniny a tady si zaběhl 11km trať v čase 1:00:22 hod. a skončil celkově na 35. místě. Při závěrečném ceremoniálu vyhlašování absolutních vítězů na něj nezapomněli s blahopřáním ani pořadatelé.

Celkově hodnoceno byl závod velmi povedený a pořadatelé odvedli velmi dobrou práci. Zaslouží si určitě jedničku. Hvězdičku k ní ode mne dostanou, až ještě zlepší výdej startovních čísel. Já osobně považuji Český ráj za nejhezčí půlmaratón, který jsem v Čechách běžel. To je ovšem věc vkusu a názoru, někdo třeba raději upřednostňuje masové městské závody. Já se ale rozhodně příští rok těším na Branžeži nashledanou!

Reklama

Související témata:
Český ráj