Hlavní obsah

Renju přišel po dopingu o triumf v Pražském půlmaratonu, pět let nesmí závodit

Vítěz Pražského půlmaratonu Keneth Kiprop Renju z Keni přišel kvůli dopingu o dubnový triumf v české metropoli a dostal pětiletý zákaz startů. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) potrestala šestadvacetiletého běžce za opakovaný nález metasteronu a jeho metabolitů a diskvalifikovala jej ze všech závodů počínaje 20. březnem.

Foto: Profimedia.cz

Keňský běžec Keneth Kiprop Renju dostal za doping zákaz činnosti na pět let

Článek

Tehdy Renju odevzdal poprvé vzorek pozitivní na zakázaný anabolicko-androgenní steroid, a to po silniční desítce v Lille. Stejný nález prokázala analýza i po pražském závodě na začátku dubna a znovu v květnu po půlmaratonu v Lisabonu, který Renju také vyhrál. V té době už měl přitom provizorně zastavenou činnost, což mu AIU oznámila elektronicky a písemně 13. dubna.

"Tři pozitivní nálezy svědčí o opakovaném užívání metasteronu a sportovec neprokázal, že by antidopingová pravidla porušil neúmyslně," uvedla AIU. V takovémto případě následuje šestiletý trest zákazu činnosti, AIU ale sankci o rok zkrátila na základě polehčujících okolností. Renju se totiž v průběhu vyšetřování doznal a trest přijal. Účast v celkem dvou závodech v době dočasného zastavení činnosti vysvětlil podle AIU tím, že o opatření nevěděl.

Zákaz startů mu platí zpětně od 13. května, kdy byl osobně vyrozuměn o dočasném zastavení činnosti. Vítězem pražského závodu by měl být dodatečně vyhlášen druhý muž v cíli a Renjuův krajan Philemon Kiplimo.

Reklama

Související témata: