Hlavní obsah

RunTour roste a konkurence se nebojí. Bere ji jako benefit

Praha

Minulý pátek jsme představili běžecký seriál Night Run. Dalším významným hráčem na českém běžeckém poli je RunTour, který letos uspořádal osm závodů v osmi městech a přilákal do svých řad více než deset tisíc sportovně laděných postav. „Z našeho pohledu byla sezóna mimořádně úspěšná,“ zhodnotil rok 2015 marketingový specialista Richard Valoušek.

Foto: Archiv RunTour

RunTour měl běžecké dostaveníčko i v Olomouci.

Článek

Všechny závody poznaly cíl, jak hodnotíte sezónu 2015?

Z pohledu Česká pojišťovna Mizuno RunTour byla sezóna mimořádně úspěšná. I přes mírné navýšení kapacity jsme všechny závody zaplnili, a to ať už při registraci online nebo v den závodu. Začalo nám běhat nejen více dospělých, ale i dětí. I proto jsme se rozhodli seriál rozšířit do dalšího města. Naším cílem není dělat velké akce pro několik tisíc lidí, ale spíše hezké rodinné závody, které by se rozšiřovaly po celém Česku, přesně tak, jak to naši běžci, začátečníci a hobíci mají rádi.

Kolik běžců se vašich závodů účastnilo?

Podle našich statistik je to necelých 15 tisíc běžců všech věkových kategorií. Z toho dospělých bylo kolem 11 tisíc.

Běžcům a organizátorům seriálu RunTour se podařilo v tomto roce vybrat milión korun pro nadaci Leontinka, která se věnuje zrakově postiženým. "Chtěli jsme zvednout Česko z gauče, každý rok se zvyšuje počet běžců o dvacet až třicet procent. Lidé poznávají nová města, krásy České republiky," je spokojený Martin Pešta, který má na starosti Česká pojišťovna Mizuno RunTour.

Chystáte pro rok 2016 novinky?

Novinky určitě budou, ať už to bude nový design medailí, které dostávají všichni běžci, nebo triček, které od nás v rámci startovného rovněž běžci dostávají. Poběžíme nově v Ústí nad Labem, a to 28. května 2016. Možná do termínovky stihneme přidat ještě jedno město. Novinek bude jistě více, ale nyní máme pár týdnů po skončení minulé sezóny, nerad bych předbíhal.

Kam se může vyvíjet běhání v Česku v následujících letech?

Běžecký boom v Česku stále roste. Mnozí říkali, že větší už být nemůže a opět se ukázalo, že může. Jednou určitě dojdeme s organizací běžeckých závodů (nejen RunTour) ke svému vrcholu a dál kapacity růst nebudou moci, ale zatím ta doba nenastala. Lidé běhání milují a přidávají se k nim další. I proto fandíme všech běžeckým akcím, nevnímáme je jako konkurenci, ale naopak jako další benefit pro běžce, kterých je obrovské množství a my jsme rádi, že běhají na českých tratích.

Reklama

Související témata: