Hlavní obsah

Silný je vzpěrač a kulturista. Běžec je slaboch bez svalů a pojídač špaget

Praha

Pro někoho není běhání sportem. A běhání dlouhých distancí je ještě více nepochopitelnou činností. I proto vznikají mýty, které se dostávají na svět patrně z útrob fitness center, kde se běhání mezi činkami dvakrát nedaří. Jde prý o jednorozměrnou formu cvičení, která má potenciál vytvořit tělní nedostatky a nerovnováhu.

Foto: Profimedia.cz

Jsem opravdu tak slabý, k ničemu. Svaly nemám velký, jím těstoviny...

Článek

Běžci jsou ti, kteří plíživým tempem krájí kilometry a mezitím pojídají špagety. Samozřejmě se vyhýbají cvičení, činkám, sprintům a balančním cvičením. I takové názory se ještě dnes najdou. Ve skutečnosti i dálkoví běžci musí zahrnout do svého tréninku více komponentů, aby byli komplexní a vyvážení. Jak je to s těmi mýty? Máme jich tu pět. Už jste o nich slyšeli?

Běhání ubírá na svalové hmotě

Tento mýtus je částečně pravda, ale většina běžců se nemusí obávat. Běh vám svaly nesní. Zde záleží především na vašem jídelníčku, kterým tělo zásobujete. Pokud bychom se měli obávat ztráty svalů, tak jakákoliv forma cvičení bude ponižovat svalovou hmotu. Běhání jen více zabraňuje nabrat svalovou hmotu. Pokud vám přijde, že jste o svalovinu přišli, jde spíše o skutečnost, že vám z partií zmizel tuk. A pokud někomu méně, tak vězte, že je více typů lidí - ektomorf, mezomorf a endomorf. Každý je trochu jiný, jinak reaguje, má jiné potřeby.

Běh nevyžaduje žádnou dovednost

Stačí dát jednu nohu před druhou, ne? Špatně. Běžeckých stylů je více, stačí se rozhlédnout. Tréninkem se styl mění, piluje, vyžaduje koordinaci, sílu, vytrvalost. Pokud toto nemáte, váš styl bude diametrálně odlišný. Běh je ve skutečnosti velmi koordinovaná série pohybů. Kdo poruší tuto souhru, škobrtne. Jde o frekvenci nohou, délku kroku, postavení těla, rukou, došlap, dýchání. To jsou jen základy, které se poté vybrušují jako diamant.

Běžec je slaboch

Silný je vzpěrač, kulturista, ti tráví v posilovně hodiny, dny, běžec je tintítko. Jenže běžec jen neběhá, dobře připravený tréninkový plán není řádka na stránce tréninkového bloku - trénuje se rychlost, vytrvalost, dynamické úseky, mobilita, flexibilita, zapomínat by se nemělo na preventivní cvičení. Cílem je vybudovat silné tělo, které bude ale vyhovovat běžcům. Elitní běžci tráví více času prevencí, různými cvičeními než klasickým běháním.

Běhání zvyšuje záněty

Mnoho sportovců, zejména z CrossFit nebo Paleo kruhů tvrdí, že dlouhé běhy mohou zvýšit četnost zánětů, které ohrožují imunitní systém a podporují oxidační poškození. Mějte na paměti, že efektivní trénink by měl jít ruku v ruce s regenerací. Bez tohoto se nedostanete k rychlosti, výdrži, síle. Klíčem k úspěchu je vyvážit tvrdý trénink a následnou péči o tělo, to znamená také stravu. Jakékoliv cvičení bude (a mělo by), pokud je správně nastavené, tělu prospívat. Samozřejmě maratónské závody jsou hodně stresující, ale ty se neběhají každý týden a tělo má čas na obnovu, regeneraci.

Běháním nepálíte tuk

Tuk se pálí při určité tepové frekvenci a po určité době. Tím se tuku můžete postupně zbavit. Běháním se tuk skutečně spaluje a je v tomto směru účinnější než samotné posilování. Možným vysvětlením pro tento mýtus může být, že běžci po doběhnutí sáhnout po cukrech. Už jste někdy viděli běžce, který běhá dlouhé tratě a je tučný?

Reklama

Související témata: