Hlavní obsah

Sport ho nezajímal, sám mu neholdoval. Přesto ze svého syna vytrénoval olympijskou legendu

Londýn

Narodil se jako Percy Newbold, když ale zemřel jeho mladší bratr, přijal jako vzpomínku jméno po něm – Peter. Na vojnu narukoval krátce před vypuknutím druhé světové války. Loď, na níž sloužil, potopil německý křižník Gneisenau. Při transportu do zajateckého tábora vyskočil z jedoucího vlaku. Pěšky došel až do Španělska, kde byl však znovu dopaden a uvězněn. Se svojí druhou ženou měl čtyři děti. Když navštívil sportovní klub svého dvanáctiletého syna, jedna věc mu byla jasná: Takhle to dál prostě nepůjde...

Foto: Profimedia.cz

Peter Coe se svým synem Sebastianem, toho času nejrychlejším mužem planety na 800 a 1500 metrů a jednu míli (Moskva, 1980).

Článek

Ačkoli Peter Coe nikdy sám nesportoval, o sport se nezajímal a neměl vůbec žádné zkušenosti z této oblasti, jeho zdravý rozum křičel na celé kolo: Co dělají s tvým synem v klubu, je holý nesmysl! Řekl si, že to vezme do svých rukou. Začal pilně studovat veškeré dostupné materiály a vybírat si z nich to nejlepší. Nikdo nevěřil v jeho úspěch. Vždyť absolutně ignoroval trenérské postupy nejuznávanějších odborníků té doby a dělal skoro všechno obráceně!

Musíš trénovat rychle!

Syn Sebastian byl poměrně slušný běžec na dlouhé vzdálenosti. Otec v něm ale viděl středotraťařský potenciál. Mantrou začínajícího trenéra Petera bylo „trénuj pomalu, budeš pomalý běžec". A něco takového ze svého syna rozhodně nechtěl. Zatímco všude vládly postupy spoléhající na dlouhé, pomalé běhy, zaměřil se Peter a Seb na krátké, rychlé a namáhavé úseky s krátkými přestávkami. (Nepřipomíná vám to trochu Zátopka?)

První zlato

Ve 23 letech, v roce 1979 přiváží Seb domů první světový rekord z 800 metrů. Brzy nato následoval světový rekord na jednu míli. A pak přišel světový rekord na 1500 metrů v Curychu. Celkově se Sebovi podařilo za kariéru vytvořit světových rekordů jedenáct. Ve svých 25 letech dokázal Sebastian Coe nastavit tři nové světové rekordy během pouhých 41 dní.

• Seb Coe pořídil do své sbírky dvě zlaté a dvě stříbrné medaile z olympijských her. Z ME si odvezl jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou – tu získal roku 1978 v Praze.
• Seb Coe vstoupil také do britské politiky pod vlajkou konzervativců.
• V srpnu tohoto roku se stal Seb Coe prezidentem IAAF, Mezinárodní asociace atletických federací, když o 23 hlasů zvítězil nad protikandidátem Sergejem Bubkou, bývalým fenomenálním sovětským skokanem o tyči.

Po svém druhém vítězství na olympiádě v Los Angeles v běhu na 1500 metrů se Seb Coe stal jediným běžcem, kterému se v této disciplíně podařilo obhájit zlato z předchozích olympijských her. Světový rekord na 800 metrů, který nastolil roku 1981, vydržel nepřekonán po dalších šestnáct let.

Většinou se trenérům nedostává příliš pozornosti a ani slávy. Nekonformní Peter Coe ale vstoupil do historie jako trenér a otec nekompromisního běžce.

Reklama