Hlavní obsah

Sportujte, budete mít chytřejší děti. Platí to?

Markéta LyachováSport.cz

Starším matkám a běžkyním se prý rodí chytřejší děti. Druhé dítě jsem porodila ve čtyřiceti, běžkyně jsem taky, takže očekávám génia formátu Alberta Einsteina. Zatím to máme tak napůl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vstávat a cvičit. Odměnou vám bude chytřejší dítko. Snad.

Článek

Syn je učiněná tryskomyš a v osmi měsících dělá krůčky kolem nábytku. Zato mentální výuka trochu vázne. Paci paci dělá zásadně, kdy se mu zachce a i ostatním básničkám a písničkám se zarputile brání. Zaujmout ho dokáže snad jen prasátko chro chro na hrací kostce.

Nevím, kdo vymyslel, že psychomotorický vývoj dítěte jde ruku v ruce. Jednu ruku totiž máme pořádně dlouhou a tu druhou možná o malinko kratší.

Vědci dumali

Starší dcera však právě úspěšně zvládla jedno z nejtěžších gymnázií v Česku, tak možná na následujícím výzkumu něco bude. Ženám, které v průběhu těhotenství běhají, by se měly rodit chytřejší děti než nesportujícím matkám - přesně to tvrdí výzkum berlínských vědců z Centra Maxe Delbrücka pro molekulární medicínu.

Má to ale háček. Své výzkumy neprováděli výzkumníci na lidech, nýbrž na myších. Došli k závěru, že mláďata myší, které byly nuceny v době těhotenství běhat, mají o čtyřicet procent více nervových buněk v oblastech mozku, kde dochází k učebním a paměťovým procesům.

I když tyto výzkumy nelze bezprostředně aplikovat na lidi, experti se domnívají, že v principu by mohlo jít o podobný trend, neboť genová výbava lidí a myší je v zásadě identická. „Myším-běžkyním" se rodí subtilnější potomci, ale ti brzy doženou své vrstevníky a začne se jim tvořit více již zmíněných nervových buněk. Stejně tak u lidí je prokázáno, že běžkyně přivádějí na svět drobnější děti.

Špotákové syn připomíná sovu

Barbora Špotáková, světová rekordmanka v hodu oštěpem a dvojnásobná olympijská šampionka, v těhotenství běhala, dokud to jen trošku šlo. I v posledních týdnech těhotenství zvládala dlouhé procházky. A narodil se pořádně zvídavý Janek. „Je hrozně zvědavý a připomíná mi sovu," smála se, když bylo jejímu synovi jen pár měsíců. „Kroutí hlavou sem a tam, všechno ho zajímá. Kdyby mohl, otočí hlavu snad kolem dokola."

Ať už budou ženy závěrům vědců věřit či nikoli, určitě pro ně těhotenství neznamená, že by musely zanevřít na vytrvalostní sporty. V prvních měsících mohou dále běhat, později se mohou zaměřit na aquajogging nebo jízdu na kole. Ani dlouhé procházky nejsou těhotným ženám zapovězeny. Samozřejmostí je každou podobnou aktivitu raději konzultovat s lékařem.

Tak co? Dáte si pár kiláčků?

Reklama

Související témata: