Hlavní obsah

Statisticky je mezi mrtvými, ale ona se ocitá na vrcholu světa

Už tu byla, psali jsme o ní. A je tu zase. Prostě je zajímavá, příběh, který stále nabízí inspiraci. Američanka Harriette Thompsonová přežila rakovinu. Uběhlo pár let a stala se nejstarší ženou, která kdy doběhla maratón. V San Diegu si zapsala před pár týdny čas 7:24:36. Je jí 92 let! Mnozí běžci vyhledávají rady od renomovaných a úspěšných trenérů, ale proč si nevzít pár pohledů od této dámy, která je také vášnivou pianistkou.

Foto: Paul Nestor, ČTK/AP

Američanka Harriette Thompsonová, ve 92 letech se stala nejstarší ženou, která kdy dokončila maraton. Medaile toho jsou důkazem.

Článek

"Pořád si říkám, proč se z toho dělá takový povyk? Opravdu jsem neměla nějaký skvělý čas," rozpovídala se s odstupem několika dní pro Newsweek. "Ve skutečnosti ten rozdíl je můj věk," přiznává běžkyně. Ano, v tomto věku zaujme její datum narození. O tom není pochyb.

Dosud nejstarší ženou, která zvládla maratónskou trať dlouhou 42,195 kilometru, byla jiná Američanka Gladys Burrillová. Maratón v Honolulu absolvovala v roce 2010 ve věku 92 let a 19 dní.

Měla potíže, ale nepřestala

Thompsonová začala s maratónem v roce 1999, bylo jí šestasedmdesát let. O šest let dříve se pokoušela o běhání. Ano, bylo jí sedmdesát! Chladné počasí, problémy s botami, šlachami, ale vydržela, vytrvala. Dnes se díky svému věku a houževnatosti řadí mezi běžecké celebrity. Neznamená, že když jste statisticky mezi mrtvými, nemůžete být živou inspirací. V letech 2005 až 2010 bylo podle OSN na čele v očekávané délce života Japonsko. Šlo o 82,6 roku.

"Musela jsem zvednout ruce a vypadat, jako bych byla připravena ke startu," říká o jednom ze svých startů, když pózovala fotografům. Přesně jako ti nejlepší, ti o šedesát let mladší. "Každý ke mně chodil, znali mě, protože jsem tak stará."

San Diego Rock 'n' Roll Marathon běhá každý rok, s výjimkou roku 1998, když byl první ročník. Poté v roce 2013, to procházela ozařováním kvůli rakovině. Ať má, kolik má, když se blíží konec závodu, přemýšlí, jak proběhne cílem. Rtěnka nechybí. Žena se v ní stále nezapře.

Zastavuje a fotí se s fanoušky

Své poslední metry má ve spojení se slavným pilotem. Tím je Charles Augustus Lindbergh, známý také jako Osamělý orel. Americký letec, který jako první sólo přeletěl Atlantický oceán v roce 1927.

"Cítím se skvěle, jako bych byla na vrcholu světa. Nechci běhat maratón každý den, ale vidím obrovský rozdíl. Jen chci všechny povzbudit, kdo může jít ven, ať jde opravdu cvičit."

Thompsonová je bývalá pianistka narozená v Carlisle, v Pensylvánii, má pět dětí a deset pravnoučat. Běhá i se svým synem a v dnešní době selfie, musí někdy během závodu i zastavit, lidé a fanoušci se s ní chtějí fotit. "Jestli mohu dělat cokoliv užitečného v tomto věku, tak to je fajn. Jsem pro," usmála se paní, která je necelých osm let od stovky.

Chtěli byste mít elán jako tato žena?
Ano, je to skvělé.
91,8 %
Neumím si to moc dobře představit.
5,6 %
Ne, hlavně žádný pohyb.
2,6 %
Celkem hlasovalo 3277 čtenářů.

Reklama