Hlavní obsah

Ten chlápek je jako mašina! Westernový borec vítězí na třech frontách současně

Tenhle chlápek má jméno jako ze starých westernů nebo románů do kapsy. Po jeho vyřčení pána úplně vidíte pádit tryskem po rozlehlé prérii na bujném mustangovi. Nebo odřezávat skalpy pobitým nepřátelům. Dakota Jones je ale ještě horší zvíře. Dokáže to na maratonu natřít všem, i když na start jel na kole přes 400 kilometrů. A navíc u toho stíhá ještě zachraňovat planetu. Jak to dělá? Jak to může jeho tělo vydržet? A co na to Vinnetou?

Foto: Profimedia.cz

Ochraňujte naše zimy! Dakota Jones pro to zatím vyhrál maraton a ujel přes 800 km na kole. (ilustrační foto)

Článek

Dakota Jones se objevil na Pikes Peak Marathon, který po vysilujícím boji nakonec vyhrál. To je samozřejmě obdivuhodné a zajímavé. Ale zajímavost tohoto počinu ještě řádně nabyde, když zjistíte, že na start horského maratónu přijel na kole z místa vzdáleného více než čtyři stovky kilometrů. Čtyři vyčerpávající dny na cestách a pak ještě maratón v horách? To je počin hodný hrdinů Karla Maye!

27letý mladík si zvolil tuto nelehkou pouť s nadějí, že se mu podaří přilákat pozornost k neziskové environmentální skupině Protect Our Winters (Ochraňujte naše zimy), jež spojuje nejrůznější atlety s ochotou a vůlí bojovat proti globálním změnám klimatu. „Já opravdu sleduji témata týkající se klimatu a environmentálních problémů. Takové věci mohou být velmi paralyzující. Je to tak obrovský problém! Co s tím mohu udělat já? Upřímně řečeno to, že nebudu jezdit autem a budu raději jezdit na kole, žádný velký rozdíl neudělá. Ale když budeme všichni přemýšlet takhle, nikdo nakonec nic neudělá. Každý by měl něco podniknout bez ohledu na to, jak malý jeho přínos bude," sdílel sportovec své přesvědčení s deníkem Durango Herald.

Při samotném závodu se věci ani zdaleka neodehrávaly tak dobře, jak vytrvalec doufal. Zpočátku se pohyboval mezi pátou až sedmou příčkou. Jakmile ale došlo na hory nad hranicí lesa, posunul se na druhé místo a závěrečný seběh pak proletěl jako stíhačka. S časem 3:32:20 vybojoval v drsném terénu první místo s pětiminutovým odstupem na druhého v pořadí.

Ani tady odysea Dakoty Jonese ještě nekončí. Opět usedá na své stařičké kolo bez blatníků a vydává se na 400 kilometrů dlouhou cestu zpět. Jeho cílem je vybrat 6000 dolarů pro Protect Our Winters. V tuto chvíli chybí posledních pár dolarů a posledních pár kilometrů do cíle. Kolik času zbývá k záchraně našich zim?

Byli byste také ochotni něco udělat pro lepší prostředí?
Ano, stejně jako Dakota Jones.
18,4 %
Ano, pro začátek začnu víc běhat.
49,5 %
Hm, asi ne. Zatím mě baví bezbřehý a nesmyslný konzum.
13,6 %
Ne, je to útok na moji základní svobodu nad ničím nepřemýšlet!
5,8 %
Nevím, zeptejte se mě, až vyschnou všechny řeky.
12,7 %
Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Reklama