Hlavní obsah

TEST: Asics Gel-FujiAttack 4 ‒ terénní gladiátor

René KujanSport.cz

Ne všechny běžecké boty se hodí do každého terénu. FujiAttack 4 od Asicsu jsou primárně určeny milovníkům drsnějších podmínek daleko, daleko od silnic, chodníků či stezek v parku. Jsou pro bojovníky s terénem. Po jejich nazutí budete mít asi takový pocit jako voják, když si po celodenní přestřelce z malých ručních palných zbraní může zalézt pod ochranu pořádného tanku.

Foto: asics.com

FujiAttack je ideální botou do terénu.

Článek
Fotogalerie

FujiAttack je pořádný kus boty do terénu. Hodně strukturovaná podrážka je doplněná gelovým středem v podpatní oblasti a vyztužením „rock protection plate" v části špičky. Svrchní část je spíchnuta ze solidních materiálů, které by mohly něco vydržet. Výrobce přeci jen předpokládá, že v botách do terénu se občas proběhnete třeba i suťovým polem nebo hustým křovím. S takovými podmínkami by už běžné boty mohly mít velký problém. Ne však tyto.

Zvenku tvrdá, zevnitř měkká

Uvnitř je bota překvapivě měkká a pohodlná, ne však na úkor kontroly došlapu. I přes velkou míru pohodlí svršku, zůstává plocha nohy prostřednictvím podrážky v dobrém kontaktu s povrchem. K pohodlí přispívá i upevnění jazyka, který je do dvou třetin své délky pevnou součástí vnitřního polstrování obuvi. K nepříjemnému posouvání jazyka při dlouhodobém běhu nebo při pohybu ve velmi náročném terénu tak nemůže vůbec dojít. Jazyk je navíc na své vnější straně vybaven malou kapsičkou na uschování kliček z tkaniček. Další drobnost, jež přispěje k vašemu bezproblémovému pohybu terénem plným nástrah. Tlusté polstrování jazyka vás uchrání před nepříjemnými otlaky od utažených tkaniček.

Osvoboďte palce!

FujiAttack mají na můj vkus a tvar mého chodidla příliš zúženou špičku. Na její vnitřní straně bych pro palce uvítal určitě více místa. Do uběhnutých zhruba dvaceti kilometrů to nepředstavuje žádný větší problém, nicméně po půlmaratónu jsem již vnější strany palců nepříjemně cítil. Otázka běžeckého komfortu je však velmi individuální záležitostí a odvíjí se od toho, jaký tvar chodidla konkrétní běžec má. Já mám poměrně široké přední části nohou.

Jak v tom budu vypadat?

První pohled na FujiAttack mi dává tušit, že designér odvedl slušnou práci. Otázka vkusu je sice další velmi subjektivní věc, mě se ale prostě líbí. Tmavě zelený svršek decentně podkreslený světle zelenými linkami vnitřní výstelky a podrážky, vše doplněno nevtíravým žlutooranžovým logem je oku lahodící. Navíc každého zaujme velmi netradičně řešený systém zavazování. Tradičními dírkami je provlečená statická šňůrka oranžové barvy, přes kterou se provlékají samotné tkaničky.

Konečný verdikt

Bota dobře vypadá i dobře funguje. Po naběhaných asi 100 kilometrech nevykazuje téměř žádné známky opotřebení. Kdybych z bot smyl špínu, stále bych je mohl s úspěchem vydávat za zcela nové. Při testovacích kilometrech FujiAttack okusily městskou dlažbu, bahno polních cest, podmočený trávník, nástrahy lesa, písek i koryto vyschlého potoka. Odevšud se vrátily se ctí. K mé velké spokojenosti se mnou absolvovaly například také Borecký půlmaratón v náročném pískovcovém kraji Kokořínska.

PLUSY
tvrdé zvenku, uvnitř příjemné
dobře řešené uchycení jazyka
odolné
dobře vypadají
MÍNUSY
snad jen úzká špička (nemusí vyhovovat každému)

Reklama

Související témata: