Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Adidas Solar Boost ‒ sluneční vzpruha pro váš dlouhý běh

René KujanSport.cz

Světový výrobce sportovního vybavení s hlavním sídlem v německém Herzogenaurachu uvrhl na trh další novinku ze své běžecké kolekce. Má jít o svižnou stabilní botu na dlouhé tratě. Jak se běhá v nejnovějším produktu potomků slavného Adiho Dasslera? Vyzkoušeli jsme pro vás.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Solar Boost

Článek
Fotogalerie

Na internetu se o téhle botě tvrdí, že je určena pro dlouhé tratě a pro běžce s neutrálním došlapem. Boost jí samozřejmě dodává nadstandardní odpružení a v půli rozčíslá pata slibuje větší pohodlí pro Achillovy šlachy. Po štrekách naběhaných v těchto botách k tomu v naší redakci máme také co říci. A můžeme leccos pochválit, nad něčím se i zamyslet a nad něco zavěsit otazník.

Výrobce nastoupil proces zdokonalování už dřívějších modelů a také tady zvolil nesešívaný, jednolitý svršek z neoprenu podobné látky. U Solar Boostu je tento velice přizpůsobivý materiál doplněn navařenými tenkými gumovými pásky, které plní jednak estetickou funkci, jednak – a to hlavně – na potřebných místech zpevňují jinak krásně poddajný materiál.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Solar Boost - detail špičky.

René Kujan

Jako návaznost na předchozí tradici můžeme vnímat i široký stabilizační pruh přes nárt s průvleky pro tkanice nesoucí tradiční erbovní tři pruhy. Podobné řešení jsme mohli vidět třeba už u modelu Supernova Glide. Tady ale výrobce bohužel použil velmi tuhý a tvrdý steh, který někomu může způsobit i nepříjemnou odřeninu.

Vyměkčením přifouklý jazyk se vyznačuje plynulým přechodem ze svršku a uchycením jak ve své spodní části, tak i z boků. Navíc má standardní očko na provléknutí křížících se tkanic, takže na jeho poslušnost si můžete vsadit.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Solar Boost - šev u prstů je dosti tuhý.

René Kujan

Krásně pohodlným řešením se pyšní pata. Náznak rozeklaného konceptu jsme mohli zaznamenat už u zmiňovaných Glide. Tady je ale nejvýraznější a zřejmě také nejpohodlnější. Patní zpevňující podkova je uprostřed přerušena širším pásem jen vyměkčené samotné svrchní textilie. Vyčnívající „žraločí ploutvička" pomůže nejen při nazouvání, ale pohýčká i samotnou achilovku. Přímo v textilii paty najdeme i reflexní prvky. Jsou tak netradiční, že jsem se původně mylně domníval, že bota snad ani žádnou reflexi nemá.

Na patní podpěry z mezipodešve po obou bocích navazují jakési stabilizátory, které mají za úkol udržet chodidlo na ideálním místě. Lze ale takto vyztuženou botu považovat za „neutrální"?

PLUSY
vysoké pohodlí a přizpůsobivost svršku
výborně uchycený a vyměkčený jazyk
nadstandardní pohodlí v oblasti paty a achilovky
podrážka s dobrou trakcí na pevných površích
MÍNUSY
tvrdý šev zasahující do oblasti přechodu nárt-prsty
HMOTNOST
285 gramů (jedna bota, pánská 42)
CENA
4 299 korun

Mezipodešev tvoří nám už dobře známý polystyrénovitě vyhlížející směs Boost. Jeho šířka pod patou je 3 centimetry. Je zřejmé, že jde o botu hodně měkčenou, nadstandardně odpruženou. Sklon roviny pata-špička patří k těm větším. Pohybuje se někde těsně pod hranicí 10 milimetrů. Úplný závěr boty tvoří černá mřížkovitá podešev z dílen Continental. Její struktura a zesílené body křížení jednotlivých pásků (body, kde se bota dotýká podložky) přispívají k lepší trakci, kdy nedochází k výraznější deformaci v okamžicích největšího zatížení.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Adidas Solar Boost - podešev dodaly dílny Continentalu.

René Kujan

Díky mřížkové struktuře podešve si můžete všimnout také prosvítajícího růžového skeletu zpevňujícího Torsion System. Ten se táhne od vnitřní strany paty pod střední část chodidla, aby se v přední části rozdvojil a natáhl se po obou stranách špičky.

U „Sluneční vzpruhy", jak bychom mohli Solar Boost také přeložit, jde o velmi pohodlnou, a přitom značně akceschopnou obuv. Její svršek se krásně přizpůsobí chodidlu, i když jeho „neoprenovitost" má za veder poněkud omezenější možnosti rychlého odvětrávání. Bota si oblast pat a achilovek přímo hýčká. O to více mne zamrzel velice tuhý a tvrdý šev, kterým je ke svršku přichycen zpevňující pás. U podobných modelů je řešení Adidasu v zásadě stejné a problémy nedělá. Navíc u Solaru zdvojení švu v jeho závěru vypadá opravdu jako nešťastné řešení. Zevnitř boty je agresivně tvrdé místo dobře nahmatatelné. Určitě ale bude záležet na individuální stavbě chodidla každého běžce. Třeba mne zlobila jen levá bota. Ačkoli je i pravá ušitá stejně, odřeniny nezpůsobovala.

Reklama