Hlavní obsah

TEST: Boty Reebok Print Smooth Ultraknit – pohodlný agilní univerzál

René KujanSport.cz

Jeden z předních výrobců sportovního vybavení tentokrát vsadil na pohodlí a univerzálnost – navíc jako už několikrát předtím za rozumnou cenu. Volit můžete hned z pěti barevných kombinací a v botách se budete cítit dobře jak při běhu, tak i jiných sportovních aktivitách nebo i při běžném nošení. Jak si boty stojí při běhání, jsme otestovali dávkou nemilosrdných 133 kilometrů.

Foto: Reebok.com

Boty Reebok Print Smooth Ultraknit

Článek
Fotogalerie

Už na první pohled zaujme kompaktní design svršku a bohatě strukturovaná podrážka. Ta z velké části splývá s bílou mezipodešví, která se na většině dopadové plochy dere na povrch v podobě šestihranných špuntů s křížovým dělením a čtvercovou základnou. O samotné podešvi bychom vlastně mohli odůvodněně hovořit pouze na špičce a orámování zadní části. Tam ji tvoří velmi odolná černá guma sestavená do seřazených šiků malinkých obdélníčků.

Kombinace přecházející mezipodešve s dodatky černé gumy na nejexponovanějších místech dává botě velmi dobrou trakci také při prudkých, náhlých změnách pohybu, a tudíž také zátěže podešve. Jednotlivé bílé segmenty jsou symetrické podle několika os a podrážka se tak může chovat v mnoha směrech v podstatě stejně dobře.

Esteticky je podrážka ve své horní části pěkně zarámována černým okrajem. Plynule na něj navazuje samotný svršek z progresivního a dnes tak moderního „knitu". Tento druh zpracování dnes používají na svých modelech snad všichni přední výrobci sportovní obuvi. Stále ještě jde o syntetickou textilii, která ovšem už není konvenčně tkaná (mnoho jednotlivých vláken propletených do nějakého druhu sítě), ale je vlastně pletená, tedy často vytvořena pouze z jediného vlákna. To přináší mnoho výhod: Výsledný produkt může být mnohem strukturovanější, lépe se přizpůsobuje noze konkrétního běžce, je mnohem odolnější a déle vydrží odolávat zátěži. Celou botu lze vyrobit s minimem švů, což dále přispívá ke komfortu i trvanlivosti obuvi.

Se strukturou svršku si Reebok skutečně pohrál. Na špičkách a po stranách nártů jsou síťované segmenty s velkými oky pro lepší ventilaci. Po stranách špičky najdeme stejnému účelu sloužící jakési „žábry". Totéž po stranách kotníků a kolem achilovek. Zbytek je jednolitý, špička zpevněná. Hezky působí i kombinace dvou barevných vláken – černého se základním v revoluční rudé barvě.

PLUSY
příjemný bezešvý svršek
zajímavě řešená podrážka s dobrou všesměrovou trakcí
vysoká míra komfortu
všestranná tréninková bota
antibakteriální vložka
MÍNUSY
chybí reflexní prvky
HMOTNOST
546 gramů (pár, pánská 42)
CENA
lze sehnat i hluboko pod 2 000 korun

Šev najdeme pouze v oblasti přechodu paty, kde pravděpodobně slouží ke stabilizaci příjemné středně tuhé zpevňující podkovy, kolem vyměkčení kotníků a kolem jazyka. Šestero průchodek pro tkaničky je vysekáno do základní látky knitu se zpevňující navářkou z průhledné gumy. Ploché tkanice se vhodně doplňují se štědře měkčeným jazykem. Pohodlí ještě umocňuje poměrně tlustá vložka, která za dobu testů neztratila nic ze své měkkosti. Vložka má nadto antibakteriální úpravu, takže by to u vás v botníku s trochou nadsázky stále mohlo docela příjemně vonět.

Co říci závěrem? Velice slušné poběhání za slušnou cenu. Bota dobře zvládá rychlé úseky i s potřebou prudkých změn pohybu i dlouhé vytrvalostní běhy, kde oceníte její komfort. Dobře drží na suchu a překvapivě také na mokrém podkladu. Jemně pruží a zároveň není příliš vysoká ani těžká. Známky opotřebování nesou jen nejnamáhanější dvě řady bílých „špuntů", jinak vypadá vše netknutě. Bota je určena na běh po zpevněných cestách, kde oceníte její dlouhodobý komfort. Nepříliš náročný terén zvládne také, ale tam se už budete muset smířit se značnou mírou zanášení podrážky hlínou. Print Smooth Ultraknit bude určitě patřit k těm botám, které nebudete mít potřebu zouvat ani po tréninku.

Reklama