Hlavní obsah

TEST: Boty Nike Air Zoom Structure 20 nebudete chtít vyzout

Praha

Oblíbená sportovní značka Nike je v produkci běžeckých bot v posledních letech velmi aktivní. I proto světlo světa spatřily Nike Air Zoom Structure 20. Jak ale v testu obstály?

Foto: nike.com

Nike Air Zoom Structure 20: Funkční a atraktivní boty pro ženy.

Článek
Fotogalerie

Co už zpočátku zákazníka velmi naláká, je fakt, že na internetu o tomto prototypu koluje řada velmi pozitivních recenzí od běžných uživatelů. Tato obuv má svému nositeli zajistit několik faktorů, které jsou jak pro profesionální běžce, tak pro rekreační sportovce naprosto klíčové. Mluvíme především o lehkosti boty, její stabilitě při běhu, přizpůsobení noze a plynulosti pohybu.

„Vždy pro vás, aby vás podpořily. Nike Air Zoom Structure 20 je dámský prototyp běžeckých bot obohacený o silnější podrážku a širší základnu vyvinutou pro nadstandardní stabilitu, flexibilní odpružení a skoky, které přináší benefit v podobě komfortního běhu krok za krokem," chlubí se výrobce. Je tomu ale doopravdy tak?

Kupte si větší, než normálně nosíte

Ano. Když si člověk na poměrně nezvyklou robustnost boty zvykne a párkrát v botách popoběhne, doopravdy se mu dlouhou dobu nebude chtít jiné boty obout. Ale o superlativech až později. Pojďme nejdříve k počátečním dojmům, které přišly po otevření krabice. Prvním překvapením byla velikost. Ačkoliv standardně nosím číslo 39, tento model mi sedl ve velikosti až o číslo a půl větší. Obula jsem nakonec velikost 40,5, která vyhovovala nejen šířce nártů, ale i velikostí celé nohy. Ačkoliv jsem měla obavu, že budu v botě „plavat", nakonec se tak nestalo.

PLUSY
lehkost
prodyšnost
design
stabilita
MÍNUSY
zpočátku nepříjemný pocit svázanosti
nejsou vhodné na všechny typy povrchů
VÁHA
Dámský model velikosti 8 (pár) váží 628 gramů.
CENA
kolem 3000 korun

Protože boty slibují poměrně vysokou stabilitu a pevný krok, překvapením nemělo být to, že obuv nohu doopravdy obejme. To ale může být nezvyklé a nepříjemné a nebudu zastírat, že jsem si na to, jak jsou boty obtáhlé, přilnavé a poměrně neflexibilní co se týče obouvání, musela zvyknout. Může za to inovativní Dynamic Fit Technology, jež slibuje perfektní stabilitu chodidla a individuální pocit zabezpečení. Může padnout i otázka, zda nejde jen o chvilkovou záležitost, která se dlouhodobým nošením vytáhne. Nejde. Boty obsahují speciální gumičky, které drží jazyk a nohu obepínají, zajišťují tak maximální podporu kroku a stabilitu kotníku, což je velkým plusem a může tak předejít i případnému výronu. Ani po třech měsících nošení při běhání bota nepovolila. Stále dostává všem superlativům, které výrobce uvádí. Je na ni spoleh ve všech situacích i terénech.

Město jim sluší víc

Měkká pěnová podrážka má pohyb odpružit od prstů až k patám a zaručit tak stabilní krok. Tomu rozhodně neodporuji, avšak domnívám se, že zejména z tohoto důvodu je bota vhodná především pro tvrdé terény, tedy na silnice a chodníky měst. Zda nepruží až moc, je věc druhá. Přiznávám, že po uběhnutí více jak 5 kilometrů mne začala bolet kolena. Otázkou ale zůstává, zda to nebylo způsobeno dvouměsíčním výpadkem kvůli nemoci a tedy netrénovaností, nebo příliš měkkou botou. Toto mínus tedy nemůžu ve svém hodnocení zohledňovat, nicméně stále se domnívám, že je bota vhodnější do měst a na tvrdší povrchy spíše než do přírody.

Bezvadná je opět jejich prodyšnost. Zde se technologie derou stále kupředu a člověk má i po hodinovém běhu pocit, že má nohu provětranou a jako v bavlnce. Technologie Flymesh zabodovala na všech frontách. Rozhodně nehrozí zapocené, nevábně zavánějící končetiny. Tento model je vyvedený v několika atraktivních barvách a designech. Přizpůsobit k obrazu svému si jej můžete pomocí služby Nike ID.

Reklama