Hlavní obsah

TEST: Čelovka Fenix HL60R ‒ troufne si všude tam, co vy

René KujanSport.cz

Kdo by nechtěl pořádně vidět třeba i při výběhu do hlubokých lesů za třeskuté tmy? Kdo by nechtěl mít svítidlo spolehlivé jako jeho trénované nohy samy? A do třetice: Kdo by nechtěl, aby to celé bylo co nejjednodušší a nejintuitivnější včetně nabíjení? Právě takovou čelovou svítilnu jsme měli možnost otestovat od firmy Fenix. Noc už pro vás bude vždy jen přítel s osvěžujícím chladivým vzduchem a minimem lidí na vašich tréninkových stezkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čelovka Fenix HL60R nasazuje laťku hodně vysoko.

Článek
Fotogalerie

Hlavním rozlišovacím znakem čelovky Fenix HL60R je její možnost velmi snadného dobíjení ‒ stačí jen připojit kabel s micro-USB. Už žádné vyndávání baterií, už žádné další přístroje nutné k dobití baterie. Další novinkou je osazení čelovky dvěma pomocnými diodami v červené barvě. Ale pojďme to vzít popořadě.

HL60R je podobná své sestře HL55, kterou jsme rovněž měli příležitost otestovat. Obecně jsou svítilny Fenix synonymem pro velmi kvalitně zpracované čelovky s velkou odolností proti nárazu, proti vodě i proti blbosti nás uživatelů. Tato čelovka zažité představy ještě utvrzuje. Sama je totiž z tvrzené hliníkové slitiny ‒ nárazuvzdorná, certifikovaná pro pád z jednoho metru na jakýkoli povrch. My jsme s ní pohazovali pro jistotu ze dvou metrů (předpokládáme málo pravděpodobný scénář pádu čelovky z hlavy nadprůměrně vysoké osoby). Maximum, čeho jsme byli schopni docílit, bylo lehké poškození černé povrchové úpravy.

S vodou si světlo rozumí ještě lépe, je to malý potápěč. V hloubce do dvou metrů vydrží všechno. Nějaký deštík nebo bouřka jej tak na vaší ctěné hlavě nemůže vůbec překvapit. Výrobce nešetřil ani na řežimech osvětlení. Začíná na módu eko, pokračuje nízká intenzita, střední, vysoká, režim turbo a nově se do hry zapojí také červené světlo. Udávaný světelný tok je 5, 50, 150, 400, až hrůzu nahánějících 950 a 1 lumen pro červené osvětlení. Na nejnižší intenzitu dokáže čelovka svítit 100 hodin, na turbo až 48 minut. Po vypnutí si HL60R pamatuje poslední zvolený režim, takže při opětovném zapnutí bude svítit právě v něm. Při běhu po silnici ve skupině jsem jako zadní článek řetězu otočil světlomet dozadu a zapnul červené diody. Škoda jen, že červené světlo neumí také blikat a intenzivněji svítit. Ale rozumím tomu, že by pak prostě výdrž akumulátoru nemohla být taková.

Odolnost proti všem

Proti samotnému uživateli je kromě všeho uvedeného zabezpečena svítilna také ochranou proti opačnému vložení baterie (takže v takovém případě elektroniku nezničíte zkratem) a proti přehřívání.

Elektronika zajišťuje konstantní jas, takže i téměř vybitá čelovka bude svítit jako čerstvě nabitá. Světlo má příjemnější, teplejší bílou barvu, nebude tedy noční osvětlený svět tolik smršťovat jen do dvou rozměrů. Že jde o světlo opravdu účinné (LED Cree XM-L2 T6), svědčí také upozornění výrobce, že bychom do zapnuté čelovky neměli vrhat svůj zvídavý zrak, protože jej takové počínání může poškodit.

Jednoduchost, univerzálnost

Vše je ovládáno pouze jedním spínačem. Krátký klik na spínač ukáže, jak na tom baterie je. Pokud párkrát blikne bílé světlo, je vše v pořádku, baterie je nabitá. Pokud bliká současně bílé i červené světlo, je z energie k dispozici ještě polovina. Pokud bliká pouze červená, přemýšlejte pomalu o dobití akumulátoru. Delším stiskem se světlomet vypíná, zapíná a volí se režimy. Obsahem zakoupeného balení je i kvalitní Li-ionový akumulátor o kapacitě 2600 mAh a všechny časy výdrží jsou udávány právě pro něj. Pokud byste svou baterku chtěli ještě „potunit", můžete si pořídit akumulátor s ještě větší kapacitou. Alternativně lze do čelovky použít také dvě lithiové baterie CR123A (tzv. „foťákovky", ty se však nepokoušejte dobíjet!).

PLUSY
vysoká odolnost proti všemu
kvalitní komponenty
snadné a rychlé dobíjení
kontrola stavu baterií
doplňkové červené světlo
jednoduchý zámek proti nechtěnému rozsvícení
variabilita použití
MÍNUSY
přál bych si snad jen větší možnosti červených LED
CENA
2099 korun

Také dobíjecí kablík najdete v zakoupené krabičce. Řádně odizolovaný konektor je na světle v těsné blízkosti vypínače. Oba jsou chráněni zvednutým okrajem bateriového pouzdra, takže třeba k nechtěnému zapnutí světla v batohu nebo kapse by nemělo dojít. Chcete-li si ale nevybití baterií pojistit, myslel výrobce i na toto: Víčko bateriového pouzdra stačí o půl otáčky povolit. Kroužkové těsnění je umístěno hlouběji, takže stále plní svou funkci, ale světlo už nerozsvítíte. Před použitím jen dotáhnete a směle svítíte.

Tělo svítidla lze naklápět v úctyhodném rozsahu cca 170°. Čelovku lze položit také na stůl a díky jejímu skloubení ji vhodně použít jako statické osvětlení.

Každý chce to nejlepší

Standardně je v prodávaném balení čelovka umístěna na pružné čelence ve firemních barvách. Pokud si chcete světlo pojistit proti klouzání po hlavě a propůjčit mu ještě větší stabilitu, využijete doplňkový středový pásek ‒ ten najdete v zakoupené krabičce také.

S HL60R jsem absolvoval desítky kilometrů po ztemnělých lukách, městech i hvozdech s nejvyšší spokojeností. Dostatek režimů mi umožnil zvolit vždy ten nejlepší. Jednoduché, intuitivní ovládání, snadné a rychlé dobíjení (cca 4 hodiny), excelentní odolnost ‒ to jsou důvody, proč jsem na poličce v předsíni vždycky sáhl po HL60R. Navíc vypadá, že vydrží určitě déle než dva roky do vypršení zákonné záruky. A asi si to myslí i výrobce. Dává na ni nadstandardní záruku pěti let. A já to mám s čelovkami jako s botami. Když si už něco namáhavě zaběhám, nerad se s tím pak loučím.

Připraveno ve spolupráci s internetovým obchodem Kronium.cz.

Reklama

Související témata: