Hlavní obsah

TEST: Čelovka LedLenser Neo – ultralehký minimalismus v dámském hávu

Praha

Letní čas se krátí a stejně tak dny. Už nyní je to pořádně znát a s blížící se podzimní rovnodenností a ještě dále změnou času - to bude teprve úprk. Proto by se vám mohlo hodit osvětlení na cestu, abyste viděly (a byly vidět), až poběžíte potemnělou krajinou. To tvrdé Y je zde záměrně – předpokládám, že si neonově růžová čelovka najde své příznivce spíše mezi běžkyněmi. I když výrobce nabízí i jiné barevné kombinace, svou lehkostí a designem to bude z většiny „holčičí“ záležitost.

Foto: ledlenser.cz

Čelovka LedLenser Neo: V dámských barvách.

Článek
Fotogalerie

Čelovka LedLenser Neo je velmi lehká, a tak ji na hlavě téměř necítíte. Je to, jako když vyběhnete jen tak s čelenkou. Má nápaditý design i volbu materiálů ve všech částech. Světlo v čele vypadá jako malé, ale osvítí poměrně široký úhel (150°), drží pevně na místě a nepřipadáte si s poskakující svítilnou jako hasič na útěku. Nevýhodou je slabší intenzita (90 lm opravdu není mnoho), a nedá se naklápět. Na hlavové části, kde je svítilna, je příjemný a měkký proužek z pěnové hmoty, který dobře drží, okolo hlavy je tenká (1,5 cm široká) guma s logem výrobce – ideální pro milovnice (i milovníky) minimalismu. Vzadu je pouzdro na baterie, velké akorát tak na to, aby se sem vešly tři malé tužkové AAA baterie, které zde byly součástí balení – a není ani o moc těžší, než baterky samotné. Kabel od baterky ke svítilně vede po jedné straně čelovky. Když ji za běhu sundáte, se svou hmotností a minimalistickým řešením se vám snadno vejde do kapsy a neposkakuje v ní.

Úchyty pro kabel i utahování a povolování gumy jsou ve stejné barvě jako vypínač a část pouzdra na baterie a jak název napovídá, jsou to neonové barvy, u mne růžová – v kombinaci s bílou v plastových částech svítilny a obalu na baterie a šedou gumou.

Ovládání je velmi snadné – jedním vypínačem nad svítilnou ovládnete všechno. Ten je opatřen jemnými hmatatelnými výstupky, takže ve tmě po čele nemusíte tápat. Jeden stisk a máte plné svícení bílým světlem v přední části. Dvakrát stisknete: plné svícení bílé vpředu, blikání červeným světlem vzadu. Třikrát: méně intenzivní bílé světlo vpředu, blikání červeným světlem vzadu. Čtyřikrát: blikání bílým světlem vpředu a červeným světlem vzadu. Vypnutí obstará jeden stisk pro všechny způsoby svícení. Vymakané a jednoduché.

PLUSY
nízká hmotnost
vysoká výdrž baterie
snadné ovládání
sedmiletá záruka
přijatelná cena
nápaditý design
MÍNUSY
nižší intenzita
nemožnost naklápět světlo
VÁHA
54 gramů (bez baterií)
CENA
690 korun

Výměna baterií je také velmi jednoduchá – není třeba nic šroubovat ani nabíjet. Pouzdro na baterie v zadní části je z tvrdého plastu a měkkého silikonu. Stačí tedy jen přetáhnout tu silikonovou část v místě OPEN (v začátku jsem trochu hledala, ale je to hned vedle svítidla pro zadní červené světlo a je to tu plastickým písmem také vyznačené). Baterie mají dlouhou výdrž, což je jedna z výhod této čelovky.

Nevýhodou je naopak slabší intenzita, takže zatímco při běhu na silnici a za měsíčné noci i v lehčím terénu – vás podrží, na hustší tmu a těžší terén už to nestačí. Čelovku jsme ale netestovali jen na běh: Výborně posloužila na táboře při hledání čehokoli ve ztemnělém příbytku, i jako světlo do zpěvníku pro hráče s kytarou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Ledlenser Neo

Reklama