Hlavní obsah

TEST: Gloryfy Radical, brýle, které toho snesou víc než vy

Makarska

S prodlužujícím se dnem, zvyšujícími se teplotami a rostoucí agresivitou slunečních paprsků je dobré myslet také na ochranu očí při běhu. Vždyť právě běžci, zvláště ti vytrvalostní, tráví na přímém slunci signifikantně větší počet hodin, než je tomu u běžné populace. Tu a tam se na naší obloze objeví ozonová díra, o další důvod více nasadit si na nos nějaký vyladěný pár tmavých skel. Co takhle kdyby vám ještě navíc někdo slíbil, že si na své sportovní brýle můžete třeba omylem sednout ‒ a nic se jim nestane?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Brýle Gloryfy Radical: Nerozbitná okrasa běžeckého nosu.

Článek
Fotogalerie

Jeden rakouský technický nadšenec si kdysi umanul, že vyrobí nerozbitné brýle. Nejen obroučky, nožičky, ale i samotná skla. Po mnoha frustrujících pokusech byly takové brýle roku 2008 na světě. Byla to dlouhá cesta z poměrně blízké alpské země, ale Gloryfy se nyní začínají etablovat i v Česku. Je to dobře? No tak určitě! Původní motivace vynálezce byla vyrobit sportovní brýle tak nerozbitné, aby ony sami nemohly být příčinou jakýchkoli zranění. Úlomky sportovních brýlí totiž nepěkně poničily oči a obličej jeho dobrého kamaráda z lyží. Námaha při vývoji se vyplatila.

Dnes můžete na internetu nalézt nejrůznější testy, kdy nerozbitné brýle přejíždí tu dodávka, tu terénní auto, mlátí se do nich kladivem i tupou stranou sekery ‒ a nic. Občas se někomu podaří oddělit nožičky, z rámečku vyskáčou skla, ale nic se neděje. Vše lze lehce nacvaknout zpět a jede se, tedy vlastně běží se dál. Pokud brýle hodíte na asfalt a přejedete po nich autem, podaří se vám maximálně poškrábat skla. Celé je ale nezničíte. To, co ocení motorkáři, lyžaři, snowboardisté a mnoho dalších, ocení běžec také. Copak se vám nikdy nestalo, že jste si na brýle omylem sedli nebo šlápli? Tak tyhle budou první, které vždy jen bezstarostně zvednete, ležérně z nich sfouknete prach a znovu je nasadíte.

Testované brýlky pocházejí z řady G9 a mají přízvisko World Run. Jde totiž o edici vyrobenou ve spolupráci s organizátorem známého závodu Wings for Life. Mají lehce zrcadlový povrch skla a střední tmavost. Skla jsou v tomto případě samonosná, z jednoho kusu, na nějž jsou nožičky připevněny přímo. Malé gumové nosní opěrky nese jednoduchý oblouk rozepřený v zářezu skla. Nožičky jsou téměř rovné, z větší části pogumované. Na zadním konci mají ještě měkké zarážky pro zvýšení stability brýlí na hlavě.

PLUSY
nerozbitné
výrazně lehké
vyrobené v Rakousku
filtr UVA i UVB záření
velká variabilita modelů a barev
MÍNUSY
některý tvar nosu nemusí být kompatibilní se všemi modely
CENA
3890 korun

S brýlemi jsem k veliké spokojenosti absolvoval celkem 160 kilometrů po mořském pobřeží Dalmácie. I při vyšších otřesech v nestabilním terénu perfektně seděly na obličeji. A i v těch největších vedrech a největších přívalech potu se nemlžily. Jednolité sklo a velmi lehký materiál dává po chvíli zapomenout, že máte nějaké brýle vůbec nasazené. Jen ke konci mne trochu zlobila levá nosní opěrka, respektive její přechod na konci skla, který v kombinaci s prachem cest a vysráženou solí mírně dřel. Co jsem na druhou stranu hodně ocenil, byl fakt, že jsem si na brýle nemusel dávat nijak zvlášť velký pozor. Když mi upadly, prostě jsem je sebral. Když se kamarád chystal dosednout na lavičku právě v místě, kam jsem si je odložil, následovalo mírné „Jen si posluž!" na rozdíl od dřívějších žalostných výkřiků plných bolu a hysterie.

Připraveno ve spolupráci se Sportica.cz.

Reklama

Související témata: