Hlavní obsah

TEST: Kompresní „bojové“ legíny Reebok Spartan Stealth pro války vedené se sebou samým

René KujanSport.cz

Překážkové „bahenní“ závody typu Spartan Race jsou stále populárnější i u nás. Brodit se bahnem, plavat v řece, plazit se po zemi, lézt po laně, přeskakovat zdi a ploty? To všechno a ještě víc vás na něčem takovém může čekat. Je jasné, že do tak různorodých podmínek není úplně nejvhodnější obléknout si cokoli. Už po pár překážkách budete mít pocit, že víte přesně, co si příště máte vzít na sebe. Budou to i kalhoty Spartan Stealth?

Foto: Reebok.com

Při bahenních bězích vhodné vybavení velmi oceníte.

Článek
Fotogalerie

Když jsem se tuhle na jedněch takových závodech plazil pod ostnatým drátem, slyšel jsem za sebou jednu sličnou dívku prohodit: „Sakra, lezou mi dolu legíny!" Po chvíli se její hlas ozval ještě o tóninu výše: „A teď už mi lezou dolu i kalhotky!" Ponechme stranou tragickou skutečnost, že velmi malá výška ostnatého drátu nad zemí mi neumožnila zhodnotit nastalou situaci zvídavým pohledem. Jedno je jisté: Neměla pořádné spartanské vybavení!

Co od něj potřebujete? Aby nepřekáželo (takže dost na tělo), aby moc nesáklo (takže něco tenčího z umělých vláken), aby to moc nevážilo (takže něco tenčího z umělých vláken), aby to bylo odolné (takže třeba vyztužení na nejnamáhanějších místech) a aby vám to pokud možno pomáhalo (takže něco kompresního). To všechno nové kalhoty splňují. A můžete si odškrtnou třeba i tradičně dobrý vzhled.

Spartan Stealth ještě navíc poskytují antimikrobiální provedení. Takže v tom všem špinavém bahně, prachu a vodě nepřijdete k úhoně na mikrobiální úrovni tak snadno. Smrdět bahnem ale nejspíš budete, nedělal bych si iluze, že jej organizátoři mud runů obohacují o nějaké bylinné esenciální olejíčky.

Elasťáky jsou jednoduché a osekané od všech zbytečností. Přední i zadní část je složena z pěti panelů, aby poskytla dostatečný komfort nošení. Pas tvoří jednak širší gumový pruh zašitý do tunýlku, kterým navíc ještě prochází elastická šňůrka. A to je v podstatě všechno. Žádná kapsa na mobil, nic na klíče. Spartan nepotřebuje moderní techniku ani klíče, má svůj tréninkový plán a své odhodlání. To mu stačí.

Aby mu to odhodlání vydrželo co nejdéle, mají kalhoty na kolenou nalepené zpevňovací prvky ve formě trojúhelníkově okaté sítě. Levé stehno si neodpustí tradiční logo výrobce v reflexní úpravě a pravý kotník přijal reflexní ozdobu ve formě stylizované spartské přilby, loga závodu. Spodní okraje nohavic nejsou šité, ale lepené nejmodernější technikou.

PLUSY
lehké a nekomplikované
nepříliš nasákavé
kompresní
zpevněné na kolenou
vybavené reflexními prvky
MÍNUSY
jedna z výztuh se začala drobně odlepovat
VÁHA
160 gramů
CENA
2149 korun

Dodnes mne mrzí, že se mi kalhoty nedostaly do rukou v době, kdy jsem několik bahenních závodů „šel". I tak jsem jim dal pořádně z uši během týdenního soustředění na kamenitých a keři zarostlých chorvatských ostrovech. Kompresi jsem shledal na úrovni ještě i pro mne snesitelné, ocenil jsem lehkost, prodyšnost, sníženou nasákavost. I kolenní výztuhy našly využití. A já se už těším, jak je vyzkouším na nějakém Spartan Race.

Pokud bych měl na závěr něco poradit: Nesedejte si s nimi na ostré vápencové kameny, mohli byste si o ně jako já udělat na nepříliš patřičném místě díru. Palec nahoru pro tyhle kaťata se jen trochu chvěje při vzpomínce na drobné odlepování výztuhy na pravé noze. Prostě se nepovedla stejně dobře jako ta pravá. Nejde o nic kruciálního, kalhoty budou zřejmě ještě dlouhá léta dobře sloužit, jen v mých očích tak při pohledu na Spartan Stealth zajiskří „jen" devět hvězdiček z deseti.

Reklama