Hlavní obsah

TEST: Masážní tyč 66fit ‒ jednoduchá pomůcka pro kvalitní regeneraci

René KujanSport.cz

Ve světě běhu stále ještě můžete narazit na jedince ‒ a je jich bohužel zatím stále ještě větší polovina, kteří na své nohy příliš nedbají. Domnívají se, že jejich nohy budou neustále podávat prvotřídní výkony, aniž by jim museli věnovat jakoukoli péči, regeneraci, strečink. Dříve či později ale přijdou na to, že tento předpoklad nevede k úplně nejlepším výsledkům. Mezi velmi dobré a účinné, a přitom jednoduché regenerační pomůcky patří masážní válce a tyče. My jsme pro vás tentokráte vyzkoušeli masážní tyč.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Masážní tyč - k relaxaci klíč.

Článek
Fotogalerie

V předchozích příspěvcích jste měli možnost seznámit se s několika druhy masážních válců a zregenerovat s našimi největšími běžeckými nadějemi. Masážní tyč je svým způsobem obdoba masážního válce. A ačkoli zde přítlak i celková práce s pomůckou probíhá jinak, válec i masážní tyč fungují na stejném principu.

Rozmasírovávají zatuhlé svaly, zlepšují jejich prokrvení a tím pozitivně ovlivňují jejich regeneraci, rychlost regenerace a flexibilitu. Často se hovoří také o rozmasírovávání takzvaných spoušťových/spouštěcích bodů (trigger points), tedy drobných zatuhlých uzlíků ve svalech způsobujících další potíže a bolesti, často i v dalších částech těla.

Masážní tyč je pomůcka velmi jednoduchá a účinná. Dvě madla s protiskluzovou úpravou propojuje kovová tyčka, na níž jsou navlečeny čtyři lehce ozubené válečky. Velkou výhodou je univerzálnost tyče. Dostanete se s ní ke všem svalovým partiím na nohou, použít ji však můžete také na horní končetiny, záda nebo krk.

Navíc je tyč poměrně lehká (cca 0,5 kg), a tudíž lehce sbalitelná také na cesty. Na délku měří bez několika centimetrů půl metru a vejde se i do standardního sportovního batůžku. Na delší závody si ji vozím s sebou a po cílové sprše si dopřávám alespoň deset minut v její blahé přítomnosti. Pokaždé, když to stihnu, s ní trochu pocvičím také před výběhem. Pravidelně do tréninku zařazuji uvolňovací techniky buďto s válcem, nebo s touto masážní tyčí a snažím se věnovat regeneraci téměř každý den. Zatuhlé svaly se uvolní, prokrví, člověk lépe a rychleji regeneruje a celkově se cítí lépe.

Obecně lze říci, že investice do vlastního pohybového aparátu se vždy vyplatí. Kromě lepšího fungování těla se pohoda přenáší i na rovinu psychickou a jak to tady všude kolem sebe tak pozoruji, psychické pohody není nikdy dost. Tož běhejme, cvičme, masírujme!

PLUSY
vysoká účinnost
jednoduchost použití
malé rozměry, lze vzít s sebou na cesty
v podstatě bezúdržbová, odolná
MÍNUSY
pro muže snad jen barevná kombinace
CENA
kolem 250 korun

Připraveno ve spolupráci s Tejpy.cz.

Reklama

Související témata: