Hlavní obsah

TEST: Minilucerna Fenix CL05 ‒ rtěnka, co vás zachrání

Praha

Mezi testy výkonných a odolných čelových svítilen jsme občas zařadili také nejrůznější blikátka rapidně zvyšující naše šance na přežití na zdivočelých silnicích České republiky. Při tréninku dobře vidět a zároveň také být viděn se ovšem vyplatí i mimo silnici. Tentokrát jsme pobíhali s velmi zajímavým svítidlem překvapivé konstrukce i odolnosti.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Svítilna Fenix CL05: Minilucerna ve tvaru rtěnky. Ale mnohem užitečnější.

Článek
Fotogalerie

CL05 vypadá jako rtěnka, má velikost jako rtěnka, určitě má i velmi podobně nízkou hmotnost jako rtěnka, ale rtěnka to není. Na rozdíl od rtěnky vám tak může zachránit kůži. Z podobnosti se rtěnkou si ovšem i sám výrobce tropí žerty ‒ na těle svítilny je kromě typového označení také slovo „Liplight" odvozené od anglického slova pro rtěnku „lipstick". Ale teď už zase vážně: Fenix CL05 je vysoce odolná, mnoharežimová, tříbarevná lucernička se slušnou výdrží.

Svítítko je, jak jsme už u výrobce se jménem bájného ptáka zvyklí, z leteckého tvrzeného hliníku, vybavené nejmodernější LED a řídící elektronikou. Reflektor je z odolného průhledného plastu. Srdce minilucerny tvoří tříbarevná LED napájená mikrotužkovou baterií (typ AAA). Výrobce lucernu označuje jako „svítilnu pro případ nouze" a zkratkou EDC (Every Day Carry). Je tedy míněna pro každodenní použití, je na to vyrobena, je na to připravena.

Svítidlo je certifikováno IPX-8, a je tedy odolné na ponor do vody. V hloubce dvou metrů vydrží pod vodou minimálně půl hodiny. Každá barva světla nabízí dva režimy. Bílé nízkou a vysokou intenzitu (0,8 a 8 lumenů), červená (2 lumeny) a zelená (5 lumenů) stálé světlo a blikání. Navíc je v repertoáru lucerny speciální bílý režim SOS, který mezinárodně srozumitelný nouzový kód vysílá v časové smyčce v Morseově abecedě. Dohromady tak máme k dispozici sedm různých módů. A sama svítilna je k dostání ve fialové a modré barvě.

PLUSY
vysoká odolnost
výkonná LED
kompaktnost a nízká hmotnost
množství nejrůznějších režimů
napájení dostupnou baterií AAA
záruka 5 let
MÍNUSY
připevnění lucerny může někdy běžcům dělat problémy
CENA
559 korun

Přepínání režimů je řešeno opravdu velmi netradičně ‒ otáčením základny lucerny oproti reflektoru. Stačí dotáhnout závit o čtvrt otáčky a svítilna se zapíná. Opakování tohoto postupu mění jednotlivé režimy. Toto řešení má velkou výhodu ‒ nikdy se vám nestane, že byste svítilnu nechtěně zapnuli (např. při transportu) nebo naopak vypnuli. Lucerna může být navíc kompaktní, bez jakýchkoli vyčnívajících nebo pohyblivých, měkkých částí.

Tentokrát nejde o speciálně běžeckou pomůcku, nicméně i při našich výbězích za ranních či večerních mlh, při běhu v horách a podobně náročných podmínkách mohou i běžci takovou univerzální pomůcku ocenit. Svítidlo je vybaveno závěsným kroužkem a karabinkou, poskytuje tedy nejrůznější varianty uchycení, i když pravda: pro běžce není tento způsob stoprocentně ideální. Pro běžecký trénink je nejlepší připevnit CL05 karabinkou k batohu nebo ledvince, výborně poslouží také volně umístěná v síťované kapse na zádech. Naběhal jsem s blikačkou mnoho desítek kilometrů. Soudě podle reakcí řidičů i spoluběžců je červené blikající světlo, které jsem využíval nejčastěji, velmi dobře viditelné i za ztížených podmínek.

Tento test jsme připravili ve spolupráci s obchodem Kronium.cz.

Používáte při svých bězích v noci/mlze... zadní světlo?
Ano, řidiči/cyklisti atd. to ocení a já jsem v bezpečí.
40 %
Jen občas, nejsem na to dost organizovaný/á.
12 %
Ne, rád splývám s temnotami.
48 %
Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Reklama

Související témata: