Hlavní obsah

TEST: Triko Reebok LTHS OSR LS Wool Mix Top ‒ pro teplomilné běhající piráty

Praha

Existují jedinci, kteří tvrdí, že klesne-li teplota pod 10 °C, je nezdravé se hýbat. Zda o teorii vědí také lidé žijící za polárním kruhem, nevím. Osobně považuji podobné pranostiky za blábol a nejsem v tom sám. I mnoho výrobců myslí na nás, kteří běháme i v chladném počasí. A když je jejich produkt navíc tak slušivý jako tento, doma nás nic nezadrží. Jak dopadlo triko s dlouhým rukávem s příměsí vlny v reálném prostředí?

Foto: reebok.cz

Mezi piráty má triko přezdívku "Černá perla".

Článek
Fotogalerie

Zdá se, že i tradiční výrobci sportovního oblečení začínají znovuobjevovat krásy a praktické stránky přírodních materiálů. Konkrétně kvalitní nekousavá vlna je pro běhání v chladných dnech jako stvořená. Snad právě proto se také Reebok rozhodl svým vláknům propůjčit trochu té vlněné příze. Vzniká tak triko se čtvrtinovým podílem vlny se všemi jejími výhodami.

A zase ta vlna

Syntetické materiály po pár uběhnutých kilometrech začínají rozdírat kůži či bradavky. Pokud se nejedná o flís, tak ani moc nehřejí a po jednom drobném zpocení začínají nevábně páchnout. Že většinou velmi dobře vypadají, to nás zase až tak úplně nezachrání. Reebok ale ve svém triku našel vynikající kompromis. Syntetika dává dostatečnou elasticitu, odvětrávání a propustnost ‒ na těch správných místech. Vlna zase na těch správných místech zahřívá, vysouší a nedovoluje smrdutým bakteriím divoké rozmnožovací reje.

Se střihem trika si u výrobce vyhráli. Samotný rukáv je složen ze čtyř panelů. Dva větší jsou s příměsí vlny (25 %), jeden syntetický proužek látky probíhá horní (odvádí přebytečné teplo) a dolní stranou (síťovina odvádí přebytečnou vlhkost) rukávu. Celek zakončuje manžeta opět s vlnou a velmi prakticky šikmo střiženou dírou na palec. Navíc nese každý rukáv těsně nad manžetou reflexní prvek ve tvaru šipky.

PLUSY
skvělý design
vlna dobře zahřeje
vlna silně omezí zapáchání
celkově se triko příjemněji nosí na těle
prodloužené rukávy s „rukavicovitými" manžetami
MÍNUSY
ne každému musí vyhovovat motiv lebky
CENA
kolem 1200 korun

V podstatě celý hrudník pokrývá úplet s příměsí vlny. Běžec tak zůstává dostatečně tepelně izolován i při vyšších rychlostech, zároveň se ale nepaří v nepříjemně lepivé syntetice. Záda jsou naopak střižena ze síťované syntetické textilie, takže pot z nejexponovanějších míst může od vás unikat pryč. Celý kulatý výstřih je lemován také přízí s příměsí vlny.

Pirátský design

Nebyli by to designéři od Reeboku, aby se nevyřádili na grafice trika. Záda střeží obrovská stylizovaná lebka s nasazenou firemní čelenkou a výrazně bílými zuby. Ty také přispívají k vyšší viditelnosti za šera. Mnohem více jí ale pomáhá reflexní logo na pravé straně. Pod lebkou nejsou dva zkřížené hnáty, ale sportovní láhve. Pokud by vám nějaký škodolibec vykládal, že to jsou láhve s dudlíkem, nevěřte mu.

Na levém rameni zpředu je stejné reflexní logo, jež zdobí záda. Celý pravý rukáv je již tradičně věnován motivačnímu textu „Run through it. Run over it. Run around it." Žluté kostky po celé délce rukávu s vloženými písmeny „ WILL NOT STOP" ještě podtrhují naléhavost uspokojovat naše běžecké touhy a potřeby i v chladnějších měsících.

Reklama

Související témata: