Hlavní obsah

Tradiční Svatojánský běh v Berouně opanovali Hochmut s Churaňovou

Praha

Poslední listopadovou sobotu odstartoval již 33. ročník tradičního závodu Svatojánská 20. Přes dvě stovky nadšených běžců a běžkyň přišlo poměřit své rychlostní parametry na zvlněné trati poberounské stezky. Ve studeném dešti, kolem lezecké oblasti a lesem pod svatojánskou skálu otestovali své fyzické i mentální síly.

Foto: Lenka Jankůjová a Vladimír Vondra

Svatojánské mušky ještě nezačaly svítit, ale účastníci Svatojánského běhu se už vydávají na trať.

Článek
Fotogalerie

„Letos se závod běží již potřetí za sebou z důvodu uzavření cyklostezky mezi osadou Kozle a obcí Srbsko na mírně pozměněné trati, délky závodních tratí však zůstávají stále stejné (17.8 km pro muže a 11.2 km pro ženy a muže nad 70 let ‒ pozn. red.). Na stejné trati jako letos se běželo také v roce 2010, kdy byla po povodních stržena lávka přes Loděnický potok a také nebylo možné běžet směrem na Srbsko," poinformoval závodníky ředitel Jan Cihlář.

U registračních stolků v prostorách základní školy Beroun Závodí se tvořily již hodinu před startem dlouhé špalíry účastníků. „Tento závod patří mezi mé nejoblíbenější a vždy se na něj těším. Bývá to těžké, ale trať je rychlá a to mám rád," říkal Daniel Kupidlovský ze Stodůlek, jeden z pravidelných účastníků. Tento závod v režii oddílu TJ Lokomotiva Beroun je součástí seriálu Brdského poháru a Ligy středočeských vytrvalců. Ve startovní listině figurovala celá řada jmen z řad známých triatlonistů, jako je Petr Švarc, Tomáš Ekl či Jan Šneberger.

Hodinu po poledni zazněl povel ke startu a přes dvě stovky běžců začalo ukrajovat první metry zdolávané trati. Na čelo jde nekompromisně Milan Hochmut z AK Škoda Plzeň, který si už na prvním kilometru buduje zřetelný náskok na skupinku pronásledovatelů. „Dnešní závod je nejspíš mým letos posledním, tak do toho chci dát všechno," říkal. Tempo na čele se pohybuje kolem 3:25 minuty na kilometr, závodníci se po dlouhé rovině podél Berounky a lezecké oblasti Alcatraz dostávají na dvoukilometrový lesní úsek, kde je potřeba reagovat na kluzký bahenní podklad. Po jediném výraznějším stoupání přichází obrátka v půlce trati, běžci se potkávají, zjišťují rozestupy a vzájemně se povzbuzují. Hochmut kontroluje svůj minutový náskok, o další medaile bojuje Tomáš Ekl, Dan Kupidlovský, Lukáš Kubričan a Radek Brunner. Posledně jmenovaný letos zazářil na legendárním Spartathlonu, kde předvedl jeden z top výkonů atletické sezony a ve světové konkurenci bral stříbro. Na Svatojánské ukazuje, že je schopen běžet i ve velmi rychlém tempu. Časomíra vítězného Milana Hochmuta se zastavuje na 1:01:40. „S výkonem jsem spokojen, ale běžel jsem tady v minulosti i pod hodinu. V závěru jsem se trochu bál ataku Radka, ale pohlídal jsem si to. Těším se na odpočinek po sezoně," řekl Milan po závodě. Necelou minutu za vítězem doběhl Radek Brunner, bronz bere několikanásobný ironman a kouč Tomáš Ekl.

V ženách byla jasnou favoritkou Radka Churaňová, která naplnila papírové předpoklady a ve svých čtyřiceti letech svým daleko mladším soupeřkám nedala šanci. V cíli se objevila o téměř tři minuty dřív než druhá Veronika Tuhovčáková. „Běželo se mi dneska skvěle, na obrátce jsem věděla, že mám dostatečný náskok a tak jsem mohla zvolnit. Za týden mě čeká oblíbený Koloběh z hory Říp do Prahy, kde bychom s parťákem rádi vylepšili loňský bronz. Dneska jsem si otestovala, že forma je dobrá," říkala spokojeně v cíli. Třetí místo si zajistila pohledná triatlonistka Veronika Andrlová, která dříve působila v pětibojařské reprezentaci.

Velkou část závodu potrápil závodníky studený déšť, ale do cíle se nakonec dostali všichni zúčastnění. Nově domluvená spolupráce s firmou Fortiming ohledně čipové časomíry přinesla i zrychlení organizace a přesných výsledků. První šestice nejrychlejších závodníků si odvezla finanční prémii, což na tuzemské běžecké scéně mimo dráhu není úplně obvyklá záležitost. „Letošní závod se vydařil dobře a těšíme se na další ročník. Pořadatelé děkují vedení a pracovníkům Základní školy Beroun Závodí a firmy Scolarest za již tradiční možnost nalézt zázemí v prostorách této školy nedaleko startu a cíle závodu," uzavřel hlavní organizátor Jan Cihlář.

Reklama

Související témata:
Základní školy