Hlavní obsah

Trénoval v mrazáku, pak slavil na severním pólu. Všem kraloval Čech

Praha

Tréninky v mrazáku jako součást přípravy. I to můžete zařadit do své cesty, pokud chcete závodit na nejstudenějším maratónu na světě. Tam se letecky z nejsevernějšího města planety z Longyearbyenu vydal i český vytrvalec Petr Vabroušek. A vyhrál! Závod, který muselo pětačtyřicet běžců zvládnout při teplotě minus 29 stupňů Celsia.

Maratón na severním póluVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Jednačtyřicetiletý Vabroušek opanoval North Pole Marathon v čase 4:22:24 hodiny. Že šlo o extrémní podmínky, svědčí fakt, že závod byl kvůli rozmarům počasí odložen.

Výstřední závod si vyžaduje také výstřední zacházení. Třeba využití velkoobjemového mrazáku. „Jediný důvod, proč jsem chodil běhat do mrazáku, byl ten, abych zvykl průdušky na vdechování ledového vzduchu," řekl Vabroušek před maratónem Českému rozhlasu.

Zima mu svědčí

Za Čechem doběhl druhý Australan Douglas Wilson v čase 5:01:38, třetí byl Slovák Daniel Palko - 5:08:56. Tato trojice se postavila na stupně vítězů. Celkem se ledového dobrodružství účastnili běžci z dvaadvaceti zemí.

Závod se měl původně běžet už ve středu, ale i kvůli velkému větru byl posunut. Vabroušek doběhl v extremních podmínkách první, ale na rekord trati ztratil téměř jednu hodinu. Ten drží irský vytrvalec Thomas Maguire, který si v roce 2007 zaběhl čas 3:36:10.

Vabroušek přesto dokázal, že dlouhé distance v takovém počasí může. Před dvěma lety vyhrál stokilometrový ultramaratón v Antarktidě.

Reklama