Hlavní obsah

Trhni si nohou! uslyšíte od nadupaných maníků. Je to jejich pozdrav

Praha

O tom, že pouze běhání k dokonalé radosti a skvělým výkonům na poli běhu nestačí, bylo už napsáno mnoho. Ale stále ne dosti. Chtělo by se snad i říci, že kdyby na dnešní situaci popatřil sám velký Vladimír Iljič, pravil by pravděpodobně cosi jako: Kompenzujte, kompenzujte, kompenzujte! Nikdy není na škodu alespoň čas od času své tělo něčím překvapit ‒ nezvyklou aktivitou zapojující jiné svaly, nebo stejné svaly jiným způsobem. Věděl to už božský Emil a víme to i my dnes. Řídíme se podle toho? Dnes vám přinášíme skvělý nápad, jak zapracovat na fyzičce, stylu, rychlosti i radosti. Koloběžka, to je nápad!

Přijeli-nepřijeli, přiběhli-nepřiběhli jsme za vámi se skvělým tipem na kompenzaci. Video: Sport.cz

 
Článek

Není úplně náhoda, že ve světě koloběžek kralují běžci. A není úplně náhoda, že dobří koloběžkáři jsou zároveň i dobrými běžci. Do světa koloběhu nás zavede osoba pravděpodobně celosvětově nejpovolanější ‒ Michal Kulka, náš trojnásobný mistr světa v koloběhu. Vyhrál dlouhý závod, vyhrál 10 000 metrů, vyhrál i sprint na 400 metrů, kde dokonce nastavil nový světový rekord. O koloběhu rozhodně něco ví. A rozhodně si to nenechá pro sebe.

VÝHODY KOLOBĚHU:• zatěžuje rovnoměrně celé tělo (při pravidelném střídání nohou), nevynechává žádnou důležitou partii• šetrný k páteři, kloubům a vazům, takže je vhodný k regeneraci či rekonvalescenci po úrazu• při správném provedení zlepšuje běžeckou techniku• zatěžuje více svalových skupin, posiluje i ty, které běžci neprávem opomíjejí (třeba zadní stehna)

Michal Kulka byl rovněž členem týmu, který v roce 2013 na koloběžkách úspěšně absolvoval stý ročník Tour de France. V květnu 2017 se šest koloběžkářů chystá na start cyklistického Giro d´Italia, o němž mnozí tvrdí, že je nejtěžším cyklistickým etapovým závodem světa. Každou etapu pojedou podobně jako při Tour de France v celé délce pouhý jeden den před cyklistickým pelotonem.

S Michalem jsem absolvoval zasvěcovací trénink, na koloběžce ujel půlmaratón i 30 kilometrů. A řeknu vám, je to krása! A dřina. Minimálně zpočátku a při dodržování správné techniky odrazu, výměny nohou a podobně ucítíte po ujetí dvaceti kilometrů snad každý sval. A to je dobře. Co bolí, to sílí! Podle intenzity bolesti pak můžete usuzovat i na to, které svalové skupiny na vašem těle by si zasloužily trochu větší pozornost. Takže trénujte, běhejte, ale hlavně: Trhněte si nohou!

Reklama