Hlavní obsah

Tyto potraviny vám pomohou při dlouhém běhu. Máte je doma?

Správné jídlo vám dokáže napomoci k lepšímu tréninku, tak i po něm. Namáhavé a dlouhé běhy mají vliv na tělo, a proto je důležité vybrat si potraviny, které nejen udrží hladinu energie, ale také jsou bohaté na antioxidanty a bílkoviny. Ještě lepší je, pokud obsahují protizánětlivé látky, které vám rychleji pomohou regenerovat. Zde jsou některé z nejlepších potravin, které by se měly objevit na vašem talíři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapusta, perfektní potravina, která vám dodá energii.

Článek

Oves

Ano, oves. Je lehce stravitelný a nezatěžuje zažívací trakt. Obsahuje vlákninu a pomalu se uvolňující sacharidy. Je ideální pro udržení palivové hladiny. Obsahuje vitamín B, hořčík, antioxidanty a betaglukan pro posílení imunitního systému. Zkuste ovesnou kaši jednu až dvě hodiny před tréninkem.

Chia semínka

V poslední době populární hit, který se dostává mezi sportovce, přitom jde o tak malá semínka. Jenže jsou bohatá na vlákninu, sacharidy a bílkoviny. Chia semínka pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi při delším tréninku. Skvělá jsou pro regeneraci, obsahují až pětinásobek vápníku, než je v mléce. Také v sobě mají omega3 mastné kyseliny a obsahují více antioxidantů než borůvky.

Banány

Klasika oblíbená před, i po tréninku. Banány jsou zdrojem snadno stravitelných sacharidů, které poskytují okamžitou energii, aniž by způsobily rozrušení vašeho trávicího ústrojí. Také jsou výborným zdrojem draslíku, který se z těla vytrácí potem. S draslíkem se lépe udržuje svalová funkčnost.

Quinoa

Vyniká velmi vysokým obsahem bílkovin, vyšším než ostatní obiloviny. Tato bezlepková zrna poskytují skvělou kombinaci kompletního proteinu a pomalu se uvolňujících sacharidů, takže je vhodná pro dlouhé výběhy. Quinoa poskytuje dostatek energie, obsahuje hořčík, železo a skupinu vitamínů B plus minerály zinku a vápníku.

Sladké brambory

Pokud hledáte zdravé a našlapané sacharidy, zkuste sladké brambory. Jsou také plné antioxidantů, včetně vitamínu C a beta-karotenu, který je známý svými protizánětlivými účinky. Sladké brambory jsou výborné pro udržení energetické hladiny.

Kokosový olej

Skvělý zdroj energie pro vytrvalostní běžce. Kokosový olej je také vhodný pro imunitní systém nosných látek, jako je kyselina laurová. Zkuste ho přidat do krémů, používejte ho při vaření, nebojte se ho přidat i do kaší.

Červená řepa

Ve škole možná nebyla vždy populární, ale červená řepa je plná živin. Podporuje výrobu energie a obsahuje antioxidanty pro lepší zotavení. Její vysoký obsah dusičnanů pomáhá tělu efektivněji využívat kyslík, zvyšuje odolnost a vytrvalost. Šťáva z červené řepy je populární, běžci si ji dávají před dlouhými běhy.

Jahody a třešně

Poskytují obrovskou škálu zdravotních výhod pro běžce, vzhledem k jejich antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem. Takže na tuhle dvojici nezapomínat.

Zelená listová zelenina

Špenát a kapusta, perfektní potraviny, které vám dodají energii. Jsou bohaté na vápník, železo a chlorofyl, tato zelená strava pomáhá povzbudit tělo a zlepšit vytrvalost.

Reklama

Související témata: