Hlavní obsah

V USA někdo vraždí mladé běžkyně. Policie je zatím bezmocná

Na přelomu letních měsíců července a srpna došlo ve Spojených státech amerických ke třem záhadným vraždám mladých běžkyň kolem třiceti let věku. Všechny tři případy se odehrály v severovýchodním cípu země, vyšetřovatelé ale doposud nedospěli k jednoznačnému závěru, že by tyto vraždy spolu souvisely. Vrah zatím nebyl ani v jednom z případů dopaden.

Foto: Profimedia.cz

Kdo vraždí mladé běžkyně?

Článek

První obětí byla Alexandra Bruegerová, jednatřicetiletá žena, kterou někdo čtyřikrát střelil do zad, když trénovala nedaleko Detroitu. Vyšetřovatelé se zatím chytili jediné slibné stopy, bílého či světlého vozu, který byl viděn nedaleko místa činu.

Druhou zavražděnou je třicetiletá Karina Vetranová, jež byla znásilněna a zavražděna, když trénovala v městském parku v Queensu. Policie krátce po činu zveřejnila také videonahrávku Kariny pocházející z doby krátce před její smrtí s nadějí, že se ozvou lidé s nějakými novými informacemi. Byla vypsána peněžní odměna více než 300 000 dolarů (zhruba 7,2 miliónu korun) za informaci vedoucí k dopadení pachatele. Vyšetřovatelé byli schopni připravit také identikit muže, o němž se domnívá, že byl minimálně svědkem hrůzného činu. Podařilo se dokonce sestavit také profil DNA možného pachatele. Porovnání s lokální i národní databází ale nepřineslo žádné výsledky. Musí se s největší pravděpodobností jednat o pachatele, který se ještě nedostal do problémů se zákonem.

Třetí obětí během devíti dnů na přelomu července a srpna byla sedmadvacetiletá Vanessa Marcotteová. Ta byla zavražděna při svém pravidelném běhu lesem nedaleko domu své matky. Mezi útočníkem a ženou došlo podle policie k boji. Pátrali proto po muži s čerstvými škrábanci, odřeninami nebo podlitinami. Policie dostala od obyvatel přes tisíc tipů na možného pachatele. Vrah ale zatím vypátrán nebyl.

Americkému běžeckému serveru Runner's World policie sdělila, že mezi běžci není důvod ke zvýšeným obavám a vraždy patrně nesouvisí přímo s během jako takovým. Přesný motiv vražd je ale zatím předmětem dalšího zkoumání. Mezi lidmi v okolí míst činů už byl zaznamenán nárůst prodejů střelných zbraní, obranných sprejů či psů urostlejších plemen. Policie doporučila zvýšenou ostražitost a všímavost vůči svému okolí.

Reklama

Související témata: