Hlavní obsah

Vše, co jste kdy nepotřebovali vědět o běhání, a nenapadlo vás se zeptat (II)

Praha

Kromě rad, návodů, recenzí, testů, reportáží, rozhovorů a podobně jsme se rozhodli zahrnout vás občas i méně podstatnými informacemi. K přípravě či tréninku je sice nijak nevyužijete, ale o to větší si s nimi ‒ jak doufáme ‒ užijete legraci. Druhý díl je právě tady!

Foto: Profimedia.cz

Každoročně zaplaví ulice New Yorku běžci.

Článek

Nebylo prokázáno, že by běhání způsobovalo růst plic, nade vší pochybnost ovšem je, že výkonnost svalů podílejících se na dýchání lze během zvýšit až o 15 %.

Existují lidé, kteří přeběhli celou Velkou Británii, Stephen Gough šel ale ještě dál a stejnou trasu překonal zcela nahý. Aktivistův program často nabourávala policie, která jej pravidelně zadržovala za působení veřejného pohoršení. Za mnohé z těchto přestupků byl Brit také souzen a za mřížemi už strávil téměř sedm let svého života. Nezřídka se stávalo, že byl znovu uvězněn ihned po propuštění, protože se rozhodl opustit brány věznice opět v Adamově rouše.

Japonec Kohei Matsumura se stal v roce 2014 nejrychlejším mužem z rovinatých nížin, když na maratónu v Tokiu dosáhl na čas 2:08:09. S ním by mimochodem ještě v roce 1981 mohl být nejrychlejším maratóncem planety. Dnes je dle serveru All-Athletics.com japonský maratónec „jen" na 468. místě.

Rok 2013 byl obrovským svátkem městských maratónů. Poprvé v historii se totiž stalo, že jediný maratón úspěšně dokončilo přes 50 000 běžců. Stalo se tak 3. listopadu v New Yorku a z celkového počtu doběhnuvších 50 266 bylo 19 567 žen a 30 699 mužů.

Pokud si nedokážete odříci svůj oblíbený sycený nápoj ani krátce před běžeckým tréninkem, nezoufejte. Vědci zjistili, že prý říhání při běhu může na kratší dobu snižovat puls. Pokud tedy při svém běhu máte pocit, že se vám srdce každou chvíli rozskočí, stačí si jen dostatečně často lokat nějakého bublinkového nápoje.

Všechny certifikované maratónské tratě jsou ve skutečnosti až o 42 metrů delší. V závazných pravidlech je totiž zanesena takzvaná „bezpečnostní rezerva" jednoho promile. Každý kilometr tak může mít ve skutečnosti 1001 metr. Rezerva jedno promile je předepsaná z toho důvodu, aby případný rekord nemohl při proměřování trasy nikdo napadnout a argumentovat tím, že rekordní čas není platný, protože trať byla ve skutečnosti kratší než oněch předepsaných 42 kilometrů a 195 metrů. Dobrá zpráva pro všechny, co říkáte? Ve skutečnosti je váš osobák ještě o něco lepší! [Důvěryhodnost informace potvrdil redakci také nejvyšší český certifikovaný měřič tratí Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech]

Ann Trasonová, ultramaratónská legenda z Kalifornie vytvořila za svou kariéru dvě desítky světových rekordů. Proslulý závod Western States 100 vyhrála celkem čtrnáctkrát a dvakrát se jí po absolvování tohoto ultra podařilo vyhrát také prestižní Comrades Marathon v Jihoafrické republice, jenž se koná o pouhých dvanáct dní později.

Dělat vodiče maratónským běžcům může být pěkně tvrdý chlebíček. Ti nejlepší, kteří pomáhají svým spoluběžeckým šampiónům k lepším výkonům, si prý v průměru přijdou na 100 dolarů za kilometr. Že vám dva a půl tisíce za tři minuty práce přijde super? A víte, kolik času vás to stojí natrénovat na takovou úroveň?! I u nás v redakci jsou tací, kteří dělají vodiče. Hobby-běžcům s časem nad tři hodiny. A nikdy si tím nevydělali ani na smradlavou běžeckou fusekli.

Reklama

Související témata: