Hlavní obsah

Základy free runningu IV. - přeskok vrat, plotu

Praha

Je tu další díl oblíbeného seriálu, který nás naučí, jak se vyrovnat s překážkami, které přes naše běžecké trasy může umístit sám osud či nerudný soused. Tentokrát se zkušeným freerunnerem Lukášem vyzkoušíme, jak se můžeme rychle podívat za nějakou tu bránu, plot a podobně. Jako mastný papír od tlačenky hnaný poryvem větru přeletíme i překážky, které jsou mnohem vyšší než my.

Běhej svobodně ‒ i přes vrata!Video: Sport.cz

 
Článek

Tuto záležitost, takzvaný gate vault (přehoupnutí se přes bránu), trénují a využívají v podstatě všechny bezpečnostní složky. Kdo někdy alespoň jednou zavítal na trénink dobrovolných hasičů, určitě ho tam tuto velmi užitečnou věc také učili. Zídky, brány, ploty, to vše lze na našich běžeckých cestách hravě překonávat pomocí gate vault. Na druhou stranu jsme přeci jen rozumní lidé, takže než začneme zdolávat nástrahy, ubezpečíme se, že svým počínáním nepůsobíme druhým škodu nebo nějak neporušujeme jejich vlastnická práva či právo na soukromí. Ostnatý drát na horním okraji překážky často napoví, že asi nebudeme úplně nejvítanějšími hosty. No, a pak taky škoda toho roztrhaného trička.

LUKÁŠ KULDA (22)
• student FTVS
• free runningu se věnuje osm let
• druhé místo na Artmoving 2015
• jedním z autorů projektu Jump 'n' Travel, který podporuje také společnost Red Bull

Svobodným během se dnes přiblížíme k podlé bráně, kterou bude nutno cestou za dobrodružstvím překonat. Nepřátel se nelekejte a na výšku nehleďte. Pokud se vám o vrchol překážky podaří zaklesnout obě ruce, máte v podstatě vyhráno. Spoléhajíce na sílu paží, zapřeme nohy o překážku co nejvýše a vyšvihneme se pasem na vrchol překážky.

V závislosti na tom, jak moc spěcháme, si tady v lehkém zalomení trupu (styl připozavřeného kapesního nožíku) můžeme hlavou dolů vychutnat pohledy do hloubek pod námi. Jsme-li již dost nasyceni pastvou pro oči, jedna dlaň se otáčí prsty po směru, z něhož jsme přiběhli. Trup se vrhá střemhlav dolů, celé tělo se v letu napřimuje a vytvoří na zlomek vteřiny tzv. prkno (plank), zatímco druhá dlaň se opírá prsty směrem dolů o překážku pod námi. Následuje uvolnění prstů horní ruky, ladné odražení od překážky provedené dolní paží, pružný dopad na obě nohy a plynule navázaný poklus za dalšími tréninkovými kilometry.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články