Hlavní obsah

Zdravé nohy, běžcův poklad. Jak na křečové žíly, nezvaného pavouka?

Praha

Jde o celé tělo, ale nohy jsou pro běžce základem. Ty musí fungovat, pokud mají mít tréninky svoji kvalitu, aby následně v závodech předvedly co nejkvalitnější představení. Pokud od těla něco ale vyžadujete, měli byste se také starat, pečovat, regenerovat a předcházet možným poškozením, přetrénováním. Jak bojovat například s křečovými žílami?

Foto: Profimedia.cz

Křečové žíly mohou být problém, také esteticky nepůsobí vábně.

Článek

Křečové žíly jsou jako nezvaný pavouk, který roztáhl svoji síť a neptá se, jestli může. Jde o nelichotivý vzhled, ale závažnější mohou být zdravotní komplikace.

Za normálních podmínek jsou žíly jednosměrné cesty. Je-li průtok krve narušen, může dojít k problémům, které jsou často doprovázeny bolestí. „Křečové žíly jsou pokroucené zvětšené žíly. Jakékoliv žíly se mohou stát křečovými, ale žíly jsou nejčastěji postiženy na nohou a chodidlech. To proto, že stojí a vzpřímeně zvyšují tlak v žilách ve spodní části těla," napsal ve svém článku server hjnews.com.

Každý může zažít tyto problémy. Dnes už ale jde najít pomoc v medicíně. A to včetně neinvazivního laserové ošetření. Ale ještě než otevřete dveře kliniky, jde trablům předcházet a minimalizovat je. Jde o aktivní přístup, kde si sami sobě můžete být lékařem. Jakou léčbu tedy ordinovat?

Cvičení

Žíly pracují v kombinaci se svaly, aby krev správně protékala. Žíly v nohách musí pumpovat krev vzhůru k srdci proti působení gravitační síly. Pohyb svalů dolních končetin pomáhá tomuto procesu. Proto se nebraňte pravidelné chůzi, běhu, jízdě na kole, plavání, józe.

Vyhněte se delšímu stání a sezení

Je zřejmé, že všichni musíme sedět a stát. Klíčem k úspěchu je, abyste zabránili stání nebo sezení ve stejných pozicích po delší dobu. Pokud pracujete u stolu, dělejte pravidelné přestávky, vstaňte, projděte se, zkuste pár dřepů, lépe tak bude krev volně proudit v žilách.

Jíst správně a zhubnout

Co sníte, to se projeví následně ve vašem těle. Jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Strava s nízkým obsahem sodíku může pomoci předcházet problémům se žílami. Pokud máte nadváhu, zkuste ji odklidit ze života. Hubnutí pomůže snížit tlak do nohou a může pomoci snížit riziko komplikujících faktorů, jako je diabetes například.

Pozor na vysoké podpatky

Dámy, vysoké podpatky jsou krásné, ale ovlivňují fungování větších žil. Procházet se na jehlách prostě není pro tělo přirozené. Když už, zkuste nižší podpatky, které jsou pro váš krevní oběh méně náročné. Zkuste se také vyvarovat oblečení, které je stažené v oblasti pasu a v tříslech, dochází tak k omezení průtoku krve.

Hoďte nohy nahoru

Máte pauzu, volno? Zvedněte nohy nad úroveň srdce. Položte je na polštář, opřete o zeď, pohovku, využijte stůl, židli, křeslo. Takto docílíte zlepšení krevního oběhu, navíc snížíte tlak v nohách. Klidně to zkuste několikrát denně.

Žádné vířivky

Milujete horkou vanu, vířivky? „Nadměrné teplo může rozšířit cévy v nohou, což může vést ke zvýšenému sdružování krve," hlásí healthylegs.com.au. Takže vyhnout se vířivkám a dlouhým horkým koupelím.

Kompresní ponožky, punčocháče

Zde se patrně potkají dva tábory. Jeden bude pro, druhý proti. Kompresní punčochy, ponožky můžete nosit po celý den. Kompresní oblečení pomůže stáhnout nohy a žílám efektivněji funguje doprava krve. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, je důležité zvolit správnou velikost, ale s tím by vám měli v obchodě poradit.

Mějte stále na paměti, že bez nohou toho moc nenaběháte. A čím lépe se k jejich zdraví budete stavět, tím dále doběhnete.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články