Hlavní obsah

Žena v mužském těle se do finále světového Atleta roku nedostala

Praha

Její účinkování na světových mítincích od začátku provázejí kontroverze. Je to muž! protestovaly soupeřky i celé týmy. Jihoafrická závodnice musela nakonec na hraně důstojnosti podstoupit i důkladné lékařské testy ke zjištění skutečného pohlaví. Caster Semenyaová určitě neměla na růžích ustláno. Mezinárodní atletická asociace IAAF ji letos okatě vypustila z ankety Atletka roku, ačkoli Semenyaová v tomto roce vyhrála doslova všude, kde se objevila.

Foto: Profimedia.cz

Caster Semenya: Můžete všechno vyhrát, a přece na vás zapomenou...

Článek

Semenyaová letos v anketě mezi nejlepšími atletkami okatě chybí. Jen těžko by to mohlo souviset s něčím jiným než právě s nejasnostmi kolem jejích fyzických předpokladů. Za rok 2018 dokázala vyhrát jakýkoli podnik, kde se objevila. Dominovala na trati 800 metrů na Hrách Commonwealthu, na Diamantové lize i v Kontinentálním poháru. Dařilo se jí i na trati 1500 metrů a špatně si rozhodně nevedla ani na čtvrtce. Své osobní rekordy posunula zase o kousek dál na všech distancích od 400 po 1500 metrů.

Podle oficiálních regulí by Semenyaová musela podstoupit hormonální terapii na snížení hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu, pokud by chtěla jako doposud závodit na tratích kratších než jedna míle. Termín závazného dodržování stanovených hladin hormonů byl původně určen na listopad, později odložen až na březen příštího roku. Semenyaová se proti novým limitům odvolala.

Kdo se tedy dostává do užšího výběru? Top 5 tvoří v kategorii žen Dina Asher-Smithová (100 a 200 m), Beatrice Chepkoechová (3000 m steeple), Caterine Ibarguenová (skok do dálky, trojskok), Shaunae Miller-Uibová (200 a 400 m) a Nafissatou Thiamová (skok do výšky, sedmiboj).

V mužích jsou ve finále: Christian Coleman (60 a 100 m), Abderrahman Samba (400 m, 400 m překážky), Eliud Kipchoge (maraton), Kevin Mayer (desetiboj, sedmiboj) a Armand Duplantis (skok o tyči). Veřejné hlasování tvoří čtvrtinu finálního výsledku, čtvrtinu výsledku vytváří hlasování členů IAAF, z poloviny se na výsledku podílí hlasy Rady IAAF. Vítězové obou kategorií budou slavnostně vyhlášeni 4. prosince.

Myslíte si, že Caster Semenyaová patří do finále Atletky roku?
Jednoznačně! Výsledky má, tak co?
11,2 %
Nevím, jsem na vážkách.
2,8 %
Ne, nebylo by to fér vůči ostatním závodnicím.
86 %
Celkem hlasovalo 2394 čtenářů.

Reklama