Hlavní obsah

Zkuste potrénovat i hlavu. Tlak není nic jiného než stín příležitosti

Markéta LyachováSport.cz

Běháte čím dál víc, ale kýžené výsledky nepřicházejí? Pak máte několik možností – trénink, který jste si naordinovali, vám jednoduše nesedí. Zkuste se poradit s profi trenérem a možná se zlepšíte. Je ale také možné, že vaše výkony blokují vaše myšlenky. Víc než svaly byste tedy měli potrénovat hlavu.

Foto: asics.com

Víc než svaly byste tedy měli někdy potrénovat i hlavu.

Článek

Věřte, že to jde a výsledky vás možná překvapí. Svou mysl totiž můžete trénovat stejně jako tělo a váš výkon se pak dostává do zcela jiných dimenzí.

O co jde? Vždy, když o něčem přemýšlíme, používáme takzvanou vnitřní řeč. A práce s ní patří mezi základní psychologické dovednosti sportovce. Pokud s ní umíte pracovat, může vám pomoci udržet koncentraci, zvýšit sebevědomí, udržet úsilí nebo překonávat nepříjemné pocity.

Dříve prý platilo: čím více trénuješ, tím lepší výkon podáš. „To samozřejmě stále platí, ale postupem doby jsem si začal uvědomovat, že už to moc dál nejde. Lidské tělo má své limity," říká Marian Jelínek, hokejový a mentální kouč. „Mnohdy už prostě víc trénovat nejde." Rezervy však máte ve své hlavě.

3 základní typy vnitřní řeči
Pozitivní – „mám na to“, „vydržet“, „teď zaber"
Instrukční – „zvedej kolena“, „hlídej si ruce“, „soustřeď se“
Negativní – „jak můžu běžet tak špatně“, „nemá to cenu“, „co bude, když prohraju?“

Ale pozor, každý člověk občas používá vnitřní řeč špatně, někdy i destruktivně. Destruktivním, chybným způsobům myšlení jste se kdysi naučili a automaticky, nevědomě, je v určitých situacích používáte. Pokud se objevují v souvislosti se sportovním výkonem, mohou páchat různé škody: hůře se koncentrujete, nevěnujete pozornost tomu, čemu máte, začínáte se bát, dělat zbytečné chyby nebo ztrácíte motivaci.

I když to mnohým může znít jako sci-fi, to, o čem přemýšlíte, má opravdu moc změnit vaše emoce, prožívání a tím i chování. Dobrou zprávou je, že vnitřní řečí můžete ovlivnit vaše emoce a chování i v pozitivním směru a svůj sportovní výkon zlepšit. „Náskok před soupeřem je ve stavu myslí," vysvětluje Jelínek. „Úspěšní se dnes od těch neúspěšných neliší v kvantitě tréninku. Milují krizové situace a vše vidí jako výzvu. Vyhledávají riziko a v něm pak baží po úspěchu. Také jeden vedle druhého totálně milují svůj sport."

Jak na to, když vám pozitivní sebemluva až tolik nejde pod fousy?

Zkusit můžete například sebeinstrukci – jde o kratičké věty, které si opakujete v přesně stanovené situaci. Ti nejlepší takové věty používají, i když si to třeba ani neuvědomují. „Loket vysoko!" "Dotáhnout!" "Agresivně!" "Jdu do toho!" "Jsem připravená!" "Zasloužím si vyhrát!" "Teď, roztoč to," říká psycholožka Eva Tomešová. „Věty by měly být formulovány pozitivně. Když si nějakou instrukci vymyslíte, vyzkoušejte si nejprve její užitečnost, správnost - prostě to, jak vám sedí v tréninku. Používejte je pravidelně, zautomatizuje se a nakonec na ně nebudete muset myslet."

Jen ten kdo přemýšlí jako vítěz, se jím skutečně může stát. „Tlak není nic jiného než stín velké příležitosti," řekl kdysi Michael Johnson – čtyřnásobný olympijský vítěz a osminásobný mistr světa v atletice.

Překonat ho vám pomůže i pozitivní vnitřní řeč.

Reklama

Související témata: