Hlavní obsah

Alžírskou boxerku vyloučili před finále z MS kvůli vysoké hladině testosteronu

Alžírská boxerka Imán Chalífová byla vyloučena z mistrovství světa v Dillí těsně před finále kategorie do 66 kg. Mezinárodní federace IBA oznámila, že Chalífová nesplňuje kritéria potřebná pro účast. Víc s odkazem na soukromí sportovkyně a lékařské tajemství neuvedla. Se stejným odůvodněním diskvalifikovala podle webu insidethegames v průběhu turnaje dvojnásobnou světovou šampionku Lin Jü-tching z Tchaj-wanu. Podle alžírských médií měla Chalífová při hormonálním testu příliš vysokou hladinu testosteronu.

Foto: International Boxing Association

Alžírská boxerka Imán Chalífová.

Článek

Alžírská boxerka uvedla, že je obětí spiknutí. Bylo jí prý řečeno, že má vlastnosti, kvůli nimž nemůže nastoupit proti ženám. V Dillí přitom absolvovala už tři zápasy.

"Často mě šikanovali kvůli mému vzhledu a navzdory všemu jsem dál bojovala. Teď jim jejich plán vyšel a jsem z toho v šoku," citovala Chalífovou alžírská média. "Zúčastnila jsem se mnoha turnajů a nebyl žádný problém, ale když jsem měla velkou šanci na zlato, přišli a zabránili mi v tom. Odůvodnili to tím, že mám lepší předpoklady než ostatní ženy," uvedla třiadvacetiletá účastnice olympijských her v Tokiu, která na MS obhajovala stříbro. Ve finále ji nahradí Thajka Džanjaem Suvannapchengová, která s Chalífovou prohrála v semifinále.

Reklama

Související témata: