Hlavní obsah

Bitva o Británii! Neporažený Fury čelí další obhajobě. Přijde i loučení s kariérou?

Je to tady. Největší boxerský zápas letošního roku za pár hodin pozná svého vítěze. Ve vyprodaném Wembley, kde bude až 94 tisíc diváků, se proti sobě postaví současný šampion Tyson Fury a vyzyvatel Dillian Whyte. Oba boxeři budou bojovat nejen o titul, ale také o slávu a prestiž. Ve hře je také astronomická výplata ve výši 900 milionů korun.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tyson Fury a Dillian Whyte před zápasem na stadionu ve Wembley.

Článek

Jednatřicet výher a jedna remíza. Tak zní Furyho bilance před dalším soubojem. Více než dvoumetrový Brit tak půjde do titulové obhajoby v roli neporaženého boxera. Třiatřicetiletý rodák z Wythenshawu se naposledy v ringu představil v říjnu loňského roku, kdy při završení trilogie dokázal knokautovat Deontaye Wildera a obhájil pás organizace WBC.

Nyní se Fury po více než čtyř letech vrací na domácí půdu, ve vyprodaném stadionu ve Wembley se proti němu představí krajan Dillian Whyte. A ve hře je opravdu hodně. Nebude se bojovat pouze o titul, ale také o slávu a prestiž. Oba boxeři si navíc rozdělí v přepočtu téměř 900 milionů korun. Rozdělení štědré odměny bude výrazně výhodnější pro Furyho, jenž dostane 80 procent.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Frank Warren (@frank_warren_official)

„Musím podat stoprocentní výkon, jinak neuspěju. Musím být ve formě, abych ho porazil, a on musí převést maximum, aby porazil mě. Rozhodně si zaslouží velký respekt a přesně ten k němu mám," řekl Fury před zápasem.

Bitva dvou Britů byla dlouhou dobu otázkou. Nejprve organizace WBC Furymu nařídila, že si může soupeře vybrat, poté ale změnila názor a jako právoplatného vyzyvatele označila právě Whytea. Autor osmadvaceti výher dokázal naposledy v odvetném duelu zdolat Alexandra Povětkina a právě tato výhra mu vynesla titulovou šanci.

„To, že budu bojovat o světový titul ve své vlasti, pro mě znamená všechno. Wembley je kousek od místa, odkud pocházím. Jsem připravený na pořádnou jízdu," je si vědom Whyte.

Očekávaný boxerský megazápas dost možná přinese i jeden smutný okamžik. Fury se nechal slyšet, že právě souboj s Whytem bude poslední v jeho kariéře, zaplněný stadion ve Wembley se tak dost možná dočká velkolepého loučení s aktivní kariérou.

„Není tu nic, čeho bych mohl dál dosáhnout. Vyhrál jsem všechny pásy na světě, které se dají vyhrát. Překonal jsem všechny rekordy," vysvětlil Fury během otevřeného tréninku pro talkSPORT.

Svůj pohled na situaci ohledně konce kariéry nabídla i česká boxerská legenda Lukáš Konečný. „Já si osobně nemyslím, že by to byl jeho poslední zápas. Ale bude záležet, jak ten zápas dopadne. Teď nechci říct, že když vyhraje, tak ukončí kariéru, nebo opačně. Tam je možné obojí. Bude nejspíš záležet, jak to bude mít rozložené v hlavě a jestli bude chtít," vysvětlil třiačtyřicetiletý rodák z Brna.

Boxerský zápas mezi Tysonem Furym a Dillianem Whytem půjde na řadu jako poslední v pořadí (cca 23.30), na kartě se mimo jiné představí i Tysonův mladší bratr Tommy, který změří síly s Polákem Danielem Bocianskim. Turnaj můžete živě sledovat na stanici Nova Action nebo Voyo.

Reklama