Hlavní obsah

Diskvalifikace Ukrajinky? Český držitel cen fair play by postupoval jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během olympiády v Rio de Janeiru se stal Jiří Beran symbolem sportovního fair play, když si nechal zrušit zásah, který mu rozhodčí mylně přisoudili. Jenže v posledních dnech během MS v Miláně si šerm poněkud pokazil image mušketýrského sportu kvůli dění kolem kontroverzní diskvalifikace Ukrajinky Olgy Charlanové, která odmítla po vítězství podat ruku ruské soupeřce.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Jiří Beran na archivním snímku při otevření Českého domu na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Článek

Jak moc tato sporná situace rezonovala mezi samotnými šermíři?

Bylo to citlivé téma, situace se dynamicky měnila… My jsme jednotní a konzistentní, český svaz nesouhlasil s návratem ruských a běloruských šermířů, ale není to o nás, je to velice politická záležitost.

Mezinárodní federace tvrdila, že neměla jinou možnost poté, co Charlanová nepodala Rusce ruku. Mohla podle vás postupovat jinak?

Já bych ji nediskvalifkoval. Kvůli covidu se zavedlo, že se stačí pozdravit poklepáním čepelemi, což by Ukrajinka byla připravená udělat. Pak tvrdili, že se tahle možnost zrušila, ale o tom nikdo nevěděl…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Fencing (@czechfencing_official)

Tato situace zastínila i úspěšné vystoupení českého družstva kordistů, když jste se probili mezi nejlepší osmičku a posílili šance na olympijský start. I když ani tam se to neobešlo bez kontroverze.

Měli jsme našlápnuto k medaili v těsném čtvrtfinále s Italy, kteří jinak všechny roznesli. V závěru tam byly sporné momenty, rozhodčí zastavili zápas, dlouho se zkoumalo, jestli zásah byl. Stalo se to krátce před koncem, mohlo to být o jeden zásah, Kuba (Jurka) stahoval. Možná to zásah byl, takže to bylo trochu hořké, protože jsme měli dobrou formu.

Ale směrem k olympijským hrám jste své naděje posílily…

Určitě je elitní osmička dobrá, ještě zbývají čtyři Světové poháry do konce kvalifikace, budeme bojovat. Byli jsme třetí v Argentině, byť to se ještě nepočítalo do olympijské kvalifikace, ale už to byl důkaz, že s námi soupeři musejí počítat a umíme šermovat o medaile. Pak jsme byli šestí v Evropě a osmí na světě, ale týmy jsou strašně vyrovnané, hodně zápasů končí v prodloužení…

Reklama

Související témata: