Hlavní obsah

Ukrajinka Charlanová po kontroverzní diskvalifikaci na týmovou medaili nedosáhla

Ukrajinská šermířka Olga Charlanová po kontroverzní diskvalifikaci ze soutěže jednotlivkyň na mistrovství světa v Miláně těsně nedosáhla na medaili v soutěži družstev. Ukrajinské šavlistky skončily v závěrečný den šampionátu čtvrté.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ukrajinská šermířka Olha Charlanová na archivním snímku

Článek

Charlanová byla ve čtvrtek diskvalifikována ze soutěže šavlistek poté, co po vítězném duelu 1. kola nepodala ruku ruské soupeřce s neutrálním statusem Anně Smirnovové. Podle pravidel si po oznámení výsledku šermíři potřást rukama musejí, to však čtyřnásobná individuální mistryně světa vzhledem k ruské agresi na Ukrajině odmítla.

Původně byla dvaatřicetiletá Charlanová vyřazena i z další účasti na šampionátu. Po obrovské vlně kritiky, která se na mezinárodní federaci FIE kvůli diskvalifikaci snesla, směla hvězdná šavlistka do soutěže družstev nastoupit. Ukrajinky v dramatickém čtvrtfinále porazily 45:44 USA a postoupily do bojů o medaile, v semifinále však podlehly 32:45 Francii a poté v duelu o bronz stejným výsledkem Koreji.

FIE po rozruchu, který diskvalifikace Charlanové vzbudila, nařízení o povinném podání ruky po zápase z pravidel vypustila. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, sám bývalý šermíř, v dopise Charlanovou podpořil a přislíbil, že pokud se kvůli chybějícím bodům z MS nekvalifikuje na olympijské hry do Paříže, udělí jí dodatečné místo.

Reklama

Související témata: