Hlavní obsah

Mistrovství světa v boxu budou bez USA, vadí jim vstřícný postoj IBA k Rusku

Letošní světové šampionáty v boxu budou bez amerických reprezentantů. Národní federace USA se rozhodla, že na březnový turnaj žen v Indii ani na květnové mistrovství světa mužů v Uzbekistánu své výpravy nevyšle. Výkonný ředitel Mike McAtee to podle NBC odůvodnil dlouhodobě problematickým vedením mezinárodní federace IBA, která navíc umožnila loni v říjnu ruským a běloruským boxerům navzdory invazi na Ukrajinu startovat na svých akcích pod státními vlajkami.

Foto: Mark Robinson/Matchroom Boxing

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk dokázal v srpnu obhájit světové tituly organizací WBA, WBO, IBF a IBO.

Článek

"Zatímco sport má být politicky neutrální, mnoho boxerů, trenérů a dalších představitelů ukrajinského boxerského hnutí přišlo o život v důsledku ruské agrese, včetně trenéra Mychajla Korenovského, který byl zabit, když ruská střela zasáhla letos v lednu obytný dům. Ukrajinská sportovní infrastruktura, včetně mnoha boxerských tělocvičen, byla ruskou agresí zničena," napsala americká boxerská federace v dopise svým členům k rozhodnutí vynechat mistrovství světa.

McAtee dodal, že by Američané na šampionáty nejeli, ani kdyby tam Rusové a Bělorusové mohli startovat s neutrálním statusem, jako v některých sportech. Z většiny mezinárodních soutěží jsou vyloučeni. IBA, kterou vede Rus Umar Kremljov a která je finančně závislá na energetické firmě Gazprom, čelí dlouhodobě kritice i ze strany Mezinárodního olympijského výboru. Boxu kvůli tomu hrozí vyřazení z olympijského programu už pro hry v Paříži v příštím roce.

Američtí boxeři jsou s 50 medailemi včetně 18 zlatých třetí v historickém medailovém žebříčku MS za Kubou a Ruskem. Předloni v Bělehradě získali dvě zlaté a dvě stříbrné medaile.

Reklama

Související témata: