Hlavní obsah

Mistr světa ostře proti startu Rusů na olympiádě: Jejich medaile budou prosáklé krví, smrtí a slzami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadně proti startu sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži vystoupila další těžká váha světového sportu. Úřadující mistra světa boxerských organizací WBO, WBA a IBF Ukrajinec Oleksandr Usyk naléhá na Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby od záměru pustit příští rok Rusy a Bělorusy na olympiádu ustoupil.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Mistr světa těžké váhy organizací WBO, WBA a IBF Oleksandr Usyk.

Článek

Olympijský šampion z Londýna Usyk své veřejné prohlášení adresoval přímo předsedovi MOV Thomasi Bachovi. „Medaile, které získají (Rusové a Bělorusové), budou potřísněné krví, smrtí a pláčem," řekl prostřednictvím sociálních sítí rodák z krymského Simferopolu.

„Chcete umožnit ruským sportovcům soutěžit na olympijských hrách. Ruské ozbrojené síly přitom vtrhly do naší země a zabíjejí civilisty. Ruská armáda zabíjí ukrajinské sportovce, trenéry, ničí sportoviště a haly," připomíná Usyk Bachovi, že na Ukrajině od loňského února zuří válka a je ruskými okupanty prolévána krev.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Usyk. The Cat. Oleksandr (@usykaa)

Ruští a běloruští sportovci by se v letošním roce mohli za určitých podmínek zúčastnit soutěží organizovaných asijským olympijským výborem. Právě to by jim otevřelo cestu i pod olympijské kruhy v příštím roce, byť by museli závodit pod neutrální vlajkou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Usyk. The Cat. Oleksandr (@usykaa)

Proti snaze MOV se vzedmula vlna odporu. Proti startu sportovců zemí agresorů je například Velká Británie, Polsko nebo Pobaltské státy. Některé země dokonce zvažují bojkot her.

Proti startu Rusů a Bělorusů v Paříži už je i starostka francouzské metropole Anne Hidalgová. „Dokud trvá tato válka, tato ruská agrese na Ukrajinu, není možné se tvářit, jako by se nic nestalo a nechat ruskou delegaci přijet do Paříže, zatímco na Ukrajinu budou dál pršet bomby," řekla Hidalgová.

Hidalgová by si v Paříži dokázala představit pouze ruské a běloruské disidenty, tedy sportovce, kteří proti válce na Ukrajině veřejně vystupují a ve svých zemích kvůli tomu čelí persekucím ze strany státu. Ti by podle ní na hrách mohli startovat v týmu uprchlíků.

Reklama

Související témata: