Hlavní obsah

Česká radost v UFC! Procházka zažil infarktovou bitvu, pak vyfasoval 7 milionů jako bonus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po tvrdém boji přišla velká úleva. Český bijec Jiří Procházka dokázal na jubilejním galavečeru UFC 300 v Las Vegas otočit nepříznivě se vyvíjející duel s Rakušanem srbského původu Aleksandarem Rakičem, po zběsilé přestřelce souboj ukončil ve druhém kole na technický knokaut. Oba bijci si po závěru duelu podali ruce. Procházka navíc díky svému představení získal od UFC finanční bonus ve výši 300 tisíc dolarů (zhruba 7 milionů korun) za výkon večera.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vlevo) v souboji s Aleksandarem Rakičem.

Článek
Fotogalerie

Jako první ke kleci přikráčel nabuzený Rakič, který si tento moment připomněl po necelých dvou letech. Energický nástup poté vystřídal v hale o poznání oblíbenější český bijec Jiří Procházka, po jehož sebevědomých krocích i s českou vlajkou na zádech směrem k bojišti se mohlo jít na věc. Po slovech konečně došlo na činy.

Úvodní výstřely boje měl na svědomí právě nažhavený Rakič, který po Pereirově vzoru z konce loňského roku zkoušel českého bijce tvrdě trefovat nepříjemnými kopy pod koleno. Procházka, který po chvíli dokonce soupeřil i s krvavou ranou u pravého oka, se v počátku spíše hledal, na výrazu v jeho tváři byl patrné, že zásahy do dolní končetiny zahrály pořádnou neplechu. Přesto zachoval klid.

Český vousáč si byl vědom, že musí po zbytek prvního kola něco změnit, načež zareagoval tradičním ofenzivním nátlakem, při němž donutil diváky v lasvegaské hale poprvé vstát ze sedadel. Rakičova do té doby téměř nedotčená brada zažívala první výraznější otřesy, v přestřelce ale pořádné rány inkasoval i Procházka, který bezhlavě kráčel stále kupředu. Byl jako v divočině na lovu.

Ryze postojová bitva se přenesla i do prostředního dějství. Sebevědomý Srb ani v tomto úseku neupustil od kopů pod koleno, zároveň možná trochu překvapivě začal českého rivala přehrávat i při výstřelech z horních končetin. Procházka se do svého živlu znovu dostal po rozvážné pasáži, kde po šavlované přepnul do zběsilého módu, díky němuž proslul při úvodních vystoupeních v UFC.

A ten znovu fungoval. Soupeřova tvář se rychle začala otřásat v základech, český bijec naopak vycítil příležitost a začal řádně přitápět pod kotlem. A bylo zřejmé, že to o tři místa hůře postavenému sokovi v polotěžké divizi vůbec nechutná. Otřesený Rakič začal z posledních sil hledat východisko, před rozhněvaným rivalem ale neutekl. Procházka se pustil do závěrečného dobíjení na podlaze klece, kde zakročil až sudí. Rázem se dostavila úleva nejen pro české fanoušky.

Další infarktový duel, další výhra. Čech oslavil čtvrtý triumf v zámořské organizaci v čase 3:17 druhého kola. „Říkal jsem, že předvedu dokonalou bouři. Ano, nebylo to dokonalé, protože jsem taky něco schytal, ale byla to bouře,“ ulevil si 31letý rodák z Hostěradic u mikrofonu a znovu zopakoval, že soupeřova sebevědomá předzápasová slova ho motivovala ke zdravé agresi a vítěznému výkonu.

„Rakič o mně říkal, že nejsem samuraj, což mě motivovalo, abych mu v kleci ukázal, kdo jsem doopravdy zač. Měl pravdu, nejsem samuraj, ale prostě kluk z České republiky. Musíme žít podle nějakých hodnot a ve mně jsou samurajské zásady,“ vysvětloval s tím, že znovu cílí na šampionský trůn. „Je jedno, kdo v hlavním zápase vyhraje, ale chci s ním bojovat. Chci bojovat se šampionem,“ řekl Procházka ještě před titulovou bitvou v polotěžké divizi, v níž kraloval Brazilec Alex Pereira. Rýsuje se nyní odveta?

Pereira po rychlém (194 vteřin) finiši souboje s Američanem Jamahalem Hillem projevil přání startovat na květnovém turnaji UFC 301 (5. května) v rodné Brazílii. Znamenalo by to nejen krátkou přípravu, ale případnou možnost právě i pro na titul číhajícího Procházku, který by v případě rychlých jednacích procesů mohl zavítat na nepřátelské území. Pokud obhajoba v polotěžké divizi ale nevyjde, je tvrdý Jihoameričan podle svých slov klidně ochoten na téže akci nastoupit v těžké váze.

Na jubilejní akci UFC 300 v nabité lasvegaské T-Mobile Areně se dohromady představilo dvanáct současných a bývalých šampionů. Český bijec nakonec společně s Američanem Maxem Hollowayem, který v bitvě o titul „největšího drsňáka“ uspal krajana Justina Gaethjeho vteřinu před koncem pátého kola, získal finanční bonus ve výši 300 tisíc dolarů (přibližně 7 milionů korun) za výkon večera.

Reklama