Hlavní obsah

Český prapor v řežbě o miliony. Prestiž, pak peníze, říká bijec před mukami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si: Vyhrajete čtyři zápasy v řadě a následně na vás čeká pohádková odměna ve výši více než sedm milionů korun. Tuto možnost si jistě v hlavě přehrává také Matouš Kohout, jeden ze dvou českých zástupců v milionovém projektu organizace Oktagon MMA s názvem Tipsport Gamechanger, který už 2. března na turnaji v Ostravě svede úvodní boj. „Na prvním místě mám prestiž, až potom peníze,“ říká jasně český bojovník, který se kvůli této životní příležitosti dokonce vrátil do lehké váhy. Muka s nedávným hubnutím si proto zopakuje.

Matouš Kohout opět trpí. Manželka mě má plné zuby, jak jsem protivnej, ale Gamechanger je velká příležitost, říká o návratu do lehké váhyVideo: Sport.cz

 
Článek

Kohout navíc bude mít dokonalou příležitost, jak odčinit porážku z roku 2022, kdy padl v bitvě proti bývalému šampionovi, Polákovi Mateuszi Legierskimu. Nyní přichází jejich druhé měření sil, v němž český bijec doufá, že napraví předchozí zaváhání. „Beru to jako reparát.“ A pokud potetovaný Čech skutečně zvítězí, postoupí do dalšího kola, kde se zápolí o ještě příjemnější peníze. Smutnit nemusí ani v případě porážky. Je totiž možné, že by jej hlasující fanoušci mohli v roli „Lucky Losera“ vrátit zpět do pyramidy.

Jak se cítíte poté, co jste se rozhodl přejít do veltrové váhy (77 kg) a nyní se vracíte zpět do lehké divize (70 kg)?

Je to strašné. Manželka mi říká, ať už je po tom. Už má plné zuby toho, jak jsem protivný a nervózní, takže je to těžké, ale beru to tak, že je to velká příležitost se ukázat v takto prestižní pyramidě.

Nelitujete tohoto rozhodnutí?

Ve veltru jsem si liboval, ale teď je tu tahle příležitost. Je to velký projekt a mě to svým způsobem háže do pohdy. V tuhle chvíli mě přechod neštve, ale uvidíme, jaké to bude v prosinci, pokud bych postoupil do finále.

Berete jako velký závazek reprezentovat Českou republiku?

Je to o to hezčí, že tam jdu za Česko. Je to kouzelné, vracím se do let, kdy jsem zápasil v thajském boxu a objel jsem MS a ME a vždycky jsem hájil českou vlajku.

Znamená účast v Tipsport Gamechangeru větší příležitost než třeba kontrakt s UFC?

Takhle jsem nad tím nepřemýšlel, beru to spíš jako zadostiučinění v tom, co jsem v lehké váze dokázal. Byl jsem nejlépe postavený český zápasník a to se mi teď vrací jako bumerang, když mě nasadili do pyramidy.

Vítěz si navíc přijde v přepočtu na více než sedm milionů korun. Lákavé, viďte?

Je to příjemné, bonus. Pro mě je ale na prvním místě prestiž. Ty pěkné peníze jsou odměna navíc.

Byť je to zatím předčasné, už jste měl příležitost přemýšlet, na co byste finance použil? Milujete vaření, co třeba vlastní restaurace?

To asi ne, na to nemám ještě tolik času. Spíš jsem si teď pořídil off-roadové auto, takže si dělám obyťnák, abych jezdil s dcerou do přírody. Tam by šly první peníze, pak to nechám na manželce.

V prvním kole narazíte na Poláka Mateusze Legierskiho, s nímž jste už jednou bojoval, ale prohrál jste. Berete to jako příležitost, jak se pomstít?

Musím říct, že je to porážka, kterou mám hozenou někde ve skříni. Lituju toho. Bylo to 50:50 do té doby, dokud jsem v posledním kole neudělal chybu, kterou on potrestal. Nyní to beru jako reparát. Do zápasu půjdu s tím, že takovou chybu nesmím opakovat.

Patrik Kincl se vydal na jízdu se zataženou ruční brzdou. Po zápase v Ostravě se bude probírat nabídkamiVideo: Sport.cz

Zápasit budete v Ostravě, myslíte si, že to bude v hledišti rovnoměrně rozložené na Poláky a Čechy?

To je pravda, protože jsme tam dva česko-polské duely. Já s Patrikem Kinclem. Sám jsem na to zvědavý, protože tam vždycky byli čeští fanoušci a uvidíme, jak to bude teď. Ale že bych se o tom s Patrikem bavil, tak to zas ne. Dokonce jsem trénoval i s Mateuszem Legierskim, stejně tak s Piotrem Wawrzyniakem, který půjde právě s Kinclem. Neberu to jako rivalitu, ale jako sport. To je přednější.

Je to výhoda, že je znáte z tréninků?

Patrikovi jsem řekl, že se do zápasu mezi nimi plést nebudu, protože tam (do Polska) stále chci jezdit. Nic jsem mu z jejich tělocvičny neříkal. A to, že jsem měl s Mateuszem zápas a trénoval jsem s ním, je pro mě plus. Vím, jakou má sílu a na co se mám připravit.

Berete do úvahy, že byste měl předvést atraktivní výkon? Diváci totiž mohou některé vypadnuvší následně vrátit zpět do pyramidy.

To je pravda, ale já jdu udělat všechno pro to, abych vyhrál. Na „Lucky Losera“ se spoléhat nechci, na takové věci nehraju. Také doma jsem slíbil, že pokud vypadnu, tak bych se do lehké váhy už nevrátil.

Jste si tím jistý?

Jo, je to pořád rezervní zápas a je malá šance, že se do pyramidy dostanu zpátky. Pokud vypadnu, tak je čas jít do veltru.

Jak jste na tom aktuálně s váhou?

(rozhovor proběhl v sobotu) Máme šest dní, takže osm kilo. Teď se zavodňuji, piju hodně vody. Postupně to budu dávat dolů a poslední dny to budu vypocovat v sauna obleku na rotopedu.

Co na to doma?

Manželka se mě už ptala, jestli si nechci zajistit nějaké ubytování jinde, že je to se mnou hrozné. Bude to ještě horší. Snažím se být v pohodě, ale samozřejmě to nějakou roli hraje.

Může to mít i nějaké zdravotní následky? Přece jen se vracíte do původní váhy.

Bylo to to první, co jsem diskutoval s trenéry. Bavili jsme se především, co se týče zdraví, protože když jsem přecházel do veltru, tak jsem říkal, že zdraví máme jen jedno. Shodli jsme se na tom, že se budu kontrolovat a chodit na krevní testy, abych měl jistotu, že to bude v pohodě. Zatím je to v pořádku, váha jde dolů.

Reklama

Související témata:
Matouš Kohout