Hlavní obsah

Feninův soupeř do klece: Už se dostává na hranici 120 kg, trénink bere jako mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva, při které si dva někdejší nadějní fotbalisté sáhnou na dno svých sil. A zatímco bývalý reprezentant Martin Fenin si už zhruba půl roku dává v tělocvičně do těla, hodně těžká mise čeká také na jeho soupeře, rovněž exbundesligového fotbalistu. Němec Kevin Pannewitz naskočil do rozjetého vlaku o něco později, proto se shození 56 kilogramů do zápasového termínu může zdá jako nemožný cíl. „Už jsem shodil 15 kilo za necelých osm týdnů,“ pochvaluje si jednatřicetiletý rodák z Berlína, který by se proti Feninovi měl postavit v rámci zářijového turnaje organizace Oktagon MMA ve Frankfurtu.

Foto: Dailystar

Bývalý bundesligový fotbalista Kevin Pannewitz dře na životní změnu.

Článek

„Můj impuls k zvládnutí této výzvy je jasný. Mohu jen získat. Pro mě je to velká zábava se učit něco nového, co zároveň hodně vyžaduje. Dlouho jsem nad tím nepřemýšlel, je to pro mě obrovská výzva," říká s nadšením Pannewitz, jenž přeměnu do role bojovníka MMA odstartoval se 139 kg. Cílem je shodit 56 kg, aby se vešel do domluveného limitu 83 kg.

Bývalý nadějný fotbalista, který byl rovněž v minulosti považován za velký talent, proto začal dennodenně navštěvovat tělocvičnu. Několikrát si sáhl na dno. „Každý trénink je mučení, ale na druhou stranu mi to hodně dává. Rozhodně to neusnadňuje fakt, že mi zbývá shodit ještě dost kilogramů," uvědomuje si. Kus cesty už má ale za sebou. „Shodil jsem 15 kilo za necelých osm týdnů. Určitě to stihnu, ale bude to těžké."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kevin Pannewitz (@panne08)

„Vidím na sobě pokroky a myslím si, že mi to celkem jde. Musím ale říct, že šest měsíců není dost času na to, abych se všechno naučil nebo zdokonalil. Jakmile se člověk dostane alespoň k základům, stojí ho to opravdu hodně sil," líčí Pannewitz, pro kterého je svět MMA nový. „Dřív jsem ho tolik neznal. Když jsem ale měl tu možnost ho poznat, tak sám musím říct, že je to hodně těžký sport. Uvnitř to není až taková zábava. Je to úplně něco jiného, než fotbalový trénink. Navíc jsem v jiné formě než v době, kdy jsem byl profík. Trénování mě dostává na hranici možností," přiznává.

Jeho soupeř Fenin má v přípravě několik měsíců náskok. „Je fakt, že to pro něj může být výhoda, ale já se soustředím čistě jen na sebe. Martina nesleduji. Jde mi čistě jen o to, co já dělám správně pro to, abych ho dokázal porazit," rozpovídal se Pannewitz, jenž o pět let staršího rivala z fotbalového světa pamatuje. „Martina znám, ale proti sobě jsme tuším nenastoupili."

Tehdy oba stříleli góly, teď ale radost z tref nahradily rány do obličeje. „Jsou tam určité zábrany. Snažím se to vnímat jako sport, kde je to potřeba a je to součástí. Všichni to tak berou a není to nic, co by nás mělo překvapit," prozrazuje Pannewitz, jenž coby fotbalista prorazil i do německé nejvyšší soutěže. Na život profesionála si však nedokázal zvyknout, začal mít problém se životosprávou a bez jediného startu musel Wolfsburg opustit.

Přerod fotbalisty v zápasníka pokračuje. Musíš ho zabít, radí Martinu Feninovi tvrdé jádro fanoušků FrankfurtuVideo: Sport.cz

Pokus o restart hráčské kariéry přišel o čtyři roky později. Pannewitz trénoval s třetiligovou Jenou a poté, co během několika měsíců shodil 30 kg tělesné hmotnosti, podepsal dvouletou smlouvu. O dva roky později ale přišel další vyhazov, znovu kvůli problémům se životosprávou. Doposud poslední štací bylo působení v klubu FK Amed.

„Na kariéru rád vzpomínám. Byla to taková cesta nahoru a dolů. Zažil jsem spoustu pěkných, ale i katastrofických okamžiků. Když se na ní podívám zpětně, tak jsem zažil hezké časy," popisuje s tím, že jeho kariéru hodně ovlivnila smrt maminky. „Jeden z důvodů, proč jsem skončil s fotbalem, bylo úmrtí mámy v létě 2012. Ale bylo tu i několik dalších příčin..."

Vrchol nové výzvy by měl přijít 16. září na turnaji ve Frankfurtu. Tedy městě, kde Fenin začínal bundesligovou štaci a za tamní Eintracht nastřílel čtrnáct branek. Také pro bývalého českého reprezentanta se jedná o šanci, jak znovu oprášit své jméno. „Bude to taková satisfakce a důkaz, že to nebyl jen výkřik do tmy. Když to dotáhnu do konce, v kleci se porvu, tak každý bude muset říct - klobouk dolů. Chci ukázat, že se ve mně lidé mýlili," povídá odhodlaný Fenin.

Reklama

Související témata: