Hlavní obsah

Festival ran a natřískaná hala. MMA zažilo premiéru na ČT, žasla i Adamczyková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci ozbrojených sil na každém rohu a pořádná dávka adrenalinu pro všechny přihlížející. Ano, i takový může být galavečer bojových umění. S charitativní akcí v pražské UNYP areně v pondělí večer předstoupila organizace Fighters for veterans, jejíž úmysl byl zřejmý – finančně podpořit válečné hrdiny. V bojišti se proto proháněli jak policisté, tak i vojáci, kteří si to před vyprodanou halou i v živém vysílání České televize rozdali tváří v tvář proti profesionálním bojovníkům MMA. Kamarádství šlo na chvíli stranou.

Zápasník UFC David Dvořák se po pěti letech představil na domácí půdě. Zápas proti armádnímu veliteli si užil a burcoval divákyVideo: Sport.cz

 
Článek

Během zhruba čtyřhodinové zábavy to nebylo o aktérech v kleci, ale především o podpoře válečných veteránů a jejich rodin včetně dětí padlých. Ozdobou charitativního galavečera bojových sportů bylo osm zápasů v ohraničeném bojišti, kde se bojovníci střídali pod pravidly MMA či boxu. A byť se jednalo o exhibice, přesto si aktéři mnohdy nedarovali vůbec nic. Hala neustále bouřlivě skandovala, tleskala a jedinečný moment si vychutnávala každým coulem.

„Každý, kdo se koukal, tak viděl, že to celkem létalo,“ usmíval se David Dvořák, jeden z aktérů galavečera, který v tříkolové bitvě zdolal velitele 43. výsadkového pluku Petra Matouše na body. „Snažil jsem se do toho šlapat, ale samozřejmě tam byly chvíle, kdy jsem tam mohl vlétnout daleko víc, ale nechtěl jsem to zbytečně riskovat a dávat zbytečné údery. Takhle to bylo divácky atraktivní, Petr předvedl neuvěřitelný výkon,“ těší Dvořáka, jenž je už takřka rok bez profesionálního zápasu, neboť laboroval se zraněnými zády.

Předvedli se i další zkušení bojovníci MMA – Jaroslav Pokorný, Jan Široký, Dominik Humburger nebo třeba Josef Štummer. Ve všech duelech platilo, že rozhodovali až bodoví rozhodčí. „Nemám rád, když MMA bojovníci chodí do boxu, protože je to úplně jiný sport. Je to jako srovnání běhu na dlouhou trať a sprintu. Jelikož mě ale zanedlouho čeká další zápas, tak jsem se snažil v přípravě upřednostnit právě box,“ uvádí poražený Humburger, jenž v souboji vojáka proti zástupci zásahové jednotky nestačil na elitního českého postojáře Jakuba Klaudu.

Pražská UNYP arena sice hlásila před turnajem vyprodáno, přesto se volná místa našla. Na akci si ovšem našli cestu i další významní představitelé ozbrojených složek, poslanců či sportovců. Unikátní moment si nenechala ujít ani olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková, která se předvedla i se svým novým sestřihem. Z dlouhovlasé brunetky se stala platinová blondýnka s mikádem. „Jsem ráda, že tu můžu být. Je to pro mě hrozně zajímavé, protože jsem nikdy nic takového neviděla. To, jak jsou bojovníci mrštní, je fascinující,“ líčila v živém vysílání České televize.

Právě veřejnoprávní stanice ČT vůbec poprvé ve své historii vysílala zápasy MMA. Divákům naservívovala hned „šestichodové menu“. „Neuvěřitelně jsem si to užil, což si myslím, že šlo vidět. Jen škoda, že mi někdo zkazil nástupovku, protože mi pustili medailonek do hudby. To se ale stane,“ krčí rameny 31letý Dvořák, který už pomalu, ale jistě vyhlíží další duel pod hlavičkou slavné ligy UFC.

Všichni aktéři galavečera měli v hlavě jedinou myšlenku – podpořit válečné veterány, přičemž hned tři rodiny padlých seděly přímo u klece. „Děkuju vám, že jste sem přišli a že společně vybereme peníze na fond válečných veteránů. Nedokážu si představit, kdyby někdo ve věku mého syna přišel o otce,“ dojímal se po zápase i Dušan Glezgo, rovněž MMA zápasník, pro nějž se jednalo o derniéru v kleci.

A zda bude v budoucnu nějaké další pokračování projektu? „Rozhodně to neplánujeme dělat každý půlrok, ale myslím si, že jednou za rok či rok a půl udělat větší akci podobného stylu, by bylo dobré. Máme potenciál a směr, kam to posouvat,“ věří Dvořák, jeden z organizátorů akce, který se před domácím publikem představil po pěti letech zápasení v zahraničí.

Související témata: